Armin Trako, mladi i talentovani fudbaler Mladosti: Trud i rad se uvijek isplate!

Kakanj je uvijek bio rasadnik nogometnih talenata, a škola kakanjskog Rudara nadaleko poznata. Dimenziju više svakako u posljednjih nekoliko godina daje i Akademija FK Mladost Doboj Kakanj.

Igrač koji je u proteklim sezonama odskakao od svoje generacije, Armin Trako, ove godine je na početku priprema za novu sezonu priključen prvom timu.

Armin Trako rođen je u Zenici 14.04.1999. godine, učenik je Gimnazije „Muhsin Rizvić“ u Kaknju. Fudbalom se počeo baviti sa nepunih 5 godina, na terenima FK Mladost – Akademiji fudbala koju je tada vodio prof. Haris Ljubović.

U Mladosti se zadržao nekoliko godina te sa 12 godina prešao u FK Rudar. U drugoj sezoni predpionira za FK Rudar ostvario je 1.4 gola po utakmici sa ukupno 23 gola u sezoni. Trako 2011. godine osvaja plaketu sportske nade Općine Kakanj. U kadetima njegov kvalitet prepoznaju čelnici, tada već premijerligaša – FK Mladost.

“Dobio sam poziv da se pridružim klubu. U prvoj sezoni u Premijer ligi kao stariji kadet, generacija 99/00. postigao sam 12 golova u sezoni. Moj trud i rad nagrađen je drugom plaketom sportske nade Općine Kakanj 2015. godine i prvim ugovorom sa FK Mladost. Već u prvoj sezoni za juniore postigao sam 11 golova te sam ubrzo priključen prvom timu u pripremama za nadolazeću sezonu.”, kaže Trako na početku razgovora za Kaportal.ba.

U dosadašnjoj karijeri imao je priliku raditi sa brojnim trenerima, koji su ga, kako kaže, svaki na svoj način oblikovali kao igrača:

“Dok sam bio na Rudaru najviše stvari sam naučio od trenera Ramiza Husića, Nazifa Terzića, a za moje prve korake zaslužni su treneri Haris Ljubović, Marin Mijač i Džemal Pačariz. U Premijer ligi, gdje sam najviše i napredovao, za moj napredak su bili zaslužni treneri Admir Goga, Almir Jasarspahić, Elvir Kozica te Adnan Čorbo i svima im se zahvaljujem.”

Trako igra na pozicijama isturenog napadača i krilnog napadača i ono što ga već sada karakteriše kao mladog igrača je izvanredan osjećaj za gol. Kako kaže, nada se da će se dobra golgeterska serija nastaviti i u eventualnim igrama sa prvim timom:

“Uvijek sam volio nove izazove tako je i ovo pozitivan izazov, teško jeste, ali osjećaj je takav da napokon znaš da se tvoj trud isplatio i da će se još više isplatiiti ako se nastaviš truditi. Sve u svemu jedno lijepo iskustvo.”, kaže Armin.

Mladi Trako navija za Real Madrid, nema nekog posebnog koga bi istakao kao fudbalskog uzora, a u slobodno vrijeme svira harmoniku što je, kako kaže, porodična tradicija.

Sa dobrim igrama za juniore Mladosti, došle su i ponude raznih menadžera. Kako kaže Trako, za sada je strpljiv i cilj mu je igrati što bolje:

“Imao sam 2 ponude iz inostranstva, vrijeme će pokazati šta će biti. Za sada mi je cilj da dajem sve od sebe.”

Armin je u nedavno odigranom prijateljskom meču prvog tima Mladosti sa visočkom Bosnom postigao jedan pogodak i ubilježio asistenciju:

“Potpuno neočekivano, nisam ni zamišljao da se to može desiti, izašao sam na teren potpuno bez pritiska i stresa da odigram utakmicu najbolje što znam. Bilo je u tom meču i propusta sa moje strane, ali sve se to da ispraviti i treninzima nadomjestiti.”, kaže Trako.

O impresijama sa prvim timom, kaže da je atmosfera odlična i da su momci sjajni:

“Atmosfera u timu je odlična, igrači su društveni i profesionalni, svi smo kao jedna velika porodica. Od trenera Mulalića sam već dosta stvari naučio, to je jedan veliki profesionalac, kako kao igrač tako i kao trener. Treninzi su raznovrsni, naporni i sa dosta novih stvari. Svi se trude da se što brže uklope u ovaj sistem rada. Sve u svemu, moje mišljenje je da će ovo biti jedna lijepa priča ove sezone sa dosta dobrim rezultatom. Na nama je da radimo a ostalo ćemo vidjeti.”, kaže mladi Trako.

Armin je jako mlad ali i veoma posvećen karijeri. Treninzi i napredak u fudbalskom smislu zahtijevaju odricanja na drugim poljima:

“Kao i svi mladi i ja imam neki društveni život, trudim se koliko mogu da izlazim sa svojim prijateljima i družim se, ali uvijek na prvo mjesto stavljam trening. Uvijek se može naći vremena za sve ako se dobro organiziraš, većinom u večernjim satima provodim vrijeme sa svojim prijateljima jer preko dana sam zauzet treningom i odmorom jer je to ključ svega. Naravno odricanja su velika, ali nikad nisam žalio za tim.”, kaže Armin.

Trako je postigao mogo lijepih ali i važnih golova za omladinske kategorije u kojima je igrao. Ipak, kako kaže, jedan meč mu je ostao u sjećanju:

“Utakmica protiv Drine iz Zvornika na stadionu Mladosti, kada sam zabio 4 gola na jednom meču za kadete, ta utakmica mi je ostala u sjećanju najviše.”

Kao i svih mladih fudbalera u našoj ligi, Arminov cilj je obezbijediti egzistenciju, ali i što više napredovati u budućnosti:

“Volio bih potpisati profesionalni ugovor uz neka primanja, jer ipak svi se mi trudimo za to. Svakako da je kao i svim mladim igračima cilj inostranstvo, jer je prostor za napredak tamo puno veći. Naravno sve ovo uz zdravlje i dosta sreće, rada, truda i zalaganja, jer bez rada nema ništa.”, kaže Armin na kraju razgovora za Kaportal.ba.