ArcelorMittal pustio u rad 12 miliona maraka vrijedan filter u pogonu Visoka peć

mital stilKompanija ArcelorMittal Zenica danas je obilježila važan događaj u okviru kontinuiranog programa zaštite okoliša, početak rada novog sistema filtera u okviru pogona Visoka peć, navodi se u saopštenju iz ove firme.

Uz pomoć ovog projekta, sve emisije plinova iz Visoke peći biće u okviru zakonski predviđenih normi.

Projekat predstavlja finalizaciju napora da se prevaziđu veliki tehnički izazovi, koji su rezultat jedinstvene kombinacije faktora sa kojima se uprava kompanije ArcelorMittal Zenica susretala.

Ceremoniji početka rada novog sistema filtera prisustvovali su premijer FBiH Nermin Nikšić, ministrica za okoliš i turizam Branka Đurić, kantonalni premijer Munib Husejnagić i kantonalni ministar za okoliš Edin Terzić, gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović, savjetnica ministra i otpravnica poslova u odsustvu ambasadora Turske Yasmin Erlap, najviši predstavnici ArcelorMittal Grupe Augustine Kochuparampil, generalni direktor ArcelorMittal za Evropu long Carbon, generalni direktor za ArcelorMittal jedinice Istočne Evrope Bertrand Jacquier, kao i mnogi drugi predstavnici lokalne vlasti, inspekcijskih organa i lokalne zajednice.

Generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica M. V. Kulkarni izrazio je zadovoljstvo što ova kompanija danas pušta u rad ovako veliki okolišni projekat, koji predstavlja važnu prekretnicu na putu ka smanjenju uticaja na okoliš u Zenici.

“S ponosom možemo danas reći, ostvarili smo obećanje koje smo dali. Ovo je bio veoma kompleksan i zahtjevan projekat sa aspekta vremena, tehničkih izazova i investicija. I nećemo se ovdje zaustaviti. Već radimo na realizaciji drugih projekata kojima ćemo nastaviti da radimo na poboljšanju našeg utjecaja na okoliš. I ostajemo posvećeni realizaciji tih projekata. U narednom periodu, biće nam zadovoljstvo obavijestiti vas detaljnije o ovim aktivnostima”, kazao je Kulkarni.

Ovaj sistem koji smo danas pustili u rad veoma je ambiciozan u svom cilju i tehnički tim je uradio odličan posao da omogući rad ovog sistema u punom kapacitetu. Mi u kompaniji ArcelorMittal shvatamo svoje odgovornosti prema zaštiti okoliša ozbiljno i ovaj projekat je pokazatelj toga. On je dio naše kontinuirane inicijative da proizvodimo čelik na način koji je u skladu sa okolišnim standardima. Prednosti ovog projekta osjetiće svi stanovnici grada”, rekao je generalni direktor ArcelorMittal za Evropu – Dugi proizvodi Augustine Kochuparampil.

Projekat „Sekundarno otprašivanje livne platforme”  u odjelu Visoke peći predstavlja jedan od najvećih okolišnih projekata kojeg implementira kompanija ArcelorMittal Zenica i dio je dugoročnog okolišnog programa u koji se kontinuirano investira od realizacije „Feniks” projekta – ponovnog pokretanja integralne proizvodnje, 2008. godine. Ovaj projekat, vrijedan oko 12 miliona maraka, značajno će uticati na smanjenje emisija iz pogona Visoka peć, te stvoriti bolje uslove za rad za oko 160 radnika koji obavljaju poslove u ovom pogonu, kao i za šire područje Zenice.

Realizacija projekta počela je potpisivanjem ugovora 15. decembra 2011. godine, a građevinski radovi su počeli 1. oktobra 2012. godine. Završni radovi finalizirani su tokom obavljanja godišnjeg remonta Visoke peći krajem septembra 2013. godine, nakon čega su izvršene i „tople” probe kompletnog sistema otprašivanja, odnosno filtera, stoji u saopštenju.

(AA/Kaportal.ba)