Analiza: Tijesna većina za izbor vršioca dužnosti načelnika Općine Kakanj

Jučer je održana 24. redovna sjednica Općinskog vijeća Kakanj na kojoj je, nakon što Nermin Mandra izabran u Predstavnički dom PS BiH, izabran vršioc dužnosti načelnika Općine Kakanj. Bila je to deveta posljednja tačka dnevnog reda.

Komisija za Izbor i imenovanja OV Kakanj zaprimila je od strane klubova vijećnika prijedloge kandidata za vršioca dužnosti načelnika Općine Kakanj. Pristigla su dva prijedloga, i to Aldin Šljivo iz SDA i Eldin Mijoč iz SDP-a. Nakon kratkog sastanka Komisije, predsjednik iste Edin Aliefendić , predložio je  Aldina Šljivu za vršioca dužnosti.

Uslijedilo je negodovanje od strane kluba SDP-a, jer su smatrali da se i njihov kandidat trebao nači na listi predloženih.

Edin Aliefendić pročitao je i kratke crtice iz biografije Aldina Šljive, a potom je uslijedilo i glasanje. Za Aldina Šljivu glasalo je ukupno 17 vijećnika, i to devet vijećnika iz SDA (Odsutan bio Muhamed Kubat, dok se Šljivo nije izjašnjavao), pet vijećnika iz stranke ZaBiH, dva vijećnika iz HDZ-a, te jedan vijećnik iz A-SDA. Podršku nisu pružili pet vijećnika iz SBB-a, tri vijećnika iz SDP-a i Nusret Muslić kao samostalni vijećnik. Međutim, ono što je svakako bilo zanimljivo jeste tok i dužina samog glasanja. Naime, glasanje pojedinih vijećnika, koji su pružili podršku Šljivi, trajalo je duže od uobičajenog, čime se stekao utisak kao da je bilo riječi o odmjeravanju snaga unutar samo koalicione većine koju čine SDA-HDZ-ZaBiH.

Na kraju, svi vijećnici su aplauzom pozdravili vršioca dužnosti načelnika Općine Kakanj Aldina Šljivu.

Prema Zakonu o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji Bosne i Hercegovine, prijevremeni izbori za načelnika moraju se održati u roku od 60 dana od dana prestanka mandata, a što znači da nam u mjesecu februaru slijede novi izbori za načelnika Općine Kakanj.