Analiza: Švicarska najpoželjniji nosilac za BiH, najlakša i najteža grupa…

kolasinJoš nešto više od dvije sedmice i saznat ćemo s kim ćemo na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu igrati u grupi. Odgovor na to pitanje dat će nam žrijeb koji će se 6. decembra održati u okolici Salvadora.

No, čim se popunila postava reprezentacija koje će se na svjetskoj smotri boriti za naslov najboljeg, u svakoj zemlji počele su kalkulacije o mogućem raspletu žrijeba, u smislu šta bi za koga bilo dobro, a šta loše.

Na konačnu odluku Međunarodne fudbalske asocijacije o sistemu po kojem će se obaviti žrijeb, još se čeka. To se, prije svega, odnosi na mjesto “viška” za Evropu, koja će na Mundijalu, osim četiri ekipe među nosiocima i osam u evropskoj jakosnoj grupi, imati još jednu reprezentaciju koja će morati biti prebačena u grupu s Južnoamerikancima i Afrikancima. Ako se bude gledao plasman na FIFA-inoj rang-listi za oktobar, onda će to biti Francuska, najlošije plasirana evropska selekcija od svih učesnica SP-a.

Nakaradan sistem

Šta bi bilo dobro za BiH? Jednu ekipu u grupi dobit ćemo za nosioca, a to će biti neka od osam najboljih na FIFA-inoj rang-listi. Druga će biti neka do ekipa iz Južne Amerike ili Afrike. I, konačno, naš treći protivnik bit će neko iz Azije ili Sjeverne Amerike.

Svako ima pojedinačne želje, ali naše su, vjerovatno, vrlo slične.

U konkurenciji ekipa kao što su Argentina, Njemačka ili Španija, ne bismo imali ništa protiv da nam nosilac bude Švicarska. S obzirom na ostale mogućnosti, jasno je da je ova ekipa najlošija i samo je nakaradni način kreiranja rang-liste zaslužan što su nosioci oni, a ne, recimo, Holandija ili Italija. Švicarce bi, kako je rekao, želio i sam selektor Safet Sušić.

Druge opcije su loše. Iz ove perspektive, Brazil, Argentina, Španija, Njemačka teško da se mogu nazvati protivnicima za poželjeti. S Kolumbijom ili Belgijom možda bi se i moglo igrati, ali su Švicarci ipak bolja opcija.

Ipak, ako se vodimo prostom pretpostavkom da ćemo put u drugi krug tražiti preko preostala dva protivnika, bit će mnogo važnije dobiti lake protivnike iz druge dvije jakosne grupe.

Izbjeći Čile

U drugoj jakosnoj grupi, osim Francuza, očekuju nas ekipe iz Sjeverne Amerike i Azije. Dok bi bilo dobro izbjeći stilom neprihvatljivi Meksiko i disciplinirane Amerikance, ostale ekipe su, manje-više, jednake, ali ako se može birati, možda bi bilo bolje izvući Kostariku ili Honduras nego Južnu Koreju, Japan, Iran ili Australiju.

Treća jakosna grupa nudi Južnoamerikance i Afrikance. Ovdje je sasvim jasno da Južnoamerikance treba izbjeći pa makar se oni zvali Ekvador i Čile.

Sa svim svojim zvijezdama, Obala Slonovače, Nigerija i Kamerun ne čine se poželjnim opcijama, a o Francuskoj da i ne govorimo. Stječe se dojam da je Alžir, koji vodi naš stručnjak Vahid Halilhodžić, protivnik kojem se treba nadati. Osim toga što smo ih nedavno dobili u prijateljskoj utakmici u Alžiru, ova ekipa nema toliko velike igrače kao ostale ekipe iz ovog bubnja koje nas mogu zapasti.

Gigant iz trećeg šešira

 

Ako FIFA odluči da, kao što je ranije bio slučaj, u treći šešir s Južnoamerikancima i Afrikancima upadne najlošije plasirana evropska selekcija na oktobarskoj listi, onda će to biti Francuska.

“Trikolori” će malo kome biti odgovarajući protivnik pa tako i nama. Kada bismo završili u grupi s njima, slobodno se može reći da bi prolazak u drugi krug tek onda postao nemoguća misija, jer bismo, u tom slučaju, za protivnike imali najmanje dvije izrazito snažne ekipe (nosilac i Francuzi).

Šanse da ih teoretski dobijemo, ipak, neće biti velike. Da se radi o totalnom žrijebu, šanse bi iznosile 1/8, ali treba znati da Francuzi, teoretski, neće moći završiti u grupi u kojoj je nosilac evropska selekcija, jer bi se, u tom slučaju, desilo da u istoj grupi igraju tri tima s istog kontinenta, što propozicije FIFA-e ne dozvoljavaju. Znači, kada bismo za nosioca dobili Evropljane, ne bi se moglo desiti da u grupi dobijemo i Francuze.

Dobro

Švicarska

Honduras

Alžir

BiH

Loše

Argentina

Meksiko

Francuska

BiH