Američka država traži pogubljenje osuđenika na smrt jer im ističe rok za upotrebu jednog otrova

Američki Vrhovni sud odbio je zahtjev Arkanzasa da pogubi prvu dvojicu od osam zatvorenika koji čekaju na smrtnu kaznu.

Arkanzas je prošle nedjelje već dobio zabranu dva suda, državnog i federalnog, za seriju pogubljenja koja planira da izvede u roku od samo 11 dana, pošto jednom od tri sedativa u koktelu za egzekuciju ističe rok krajem mjeseca, ali ne odustaje od podnošenja žalbi, piše Newsweek.

Republikanski guverner Ejsa Hačinson je rekao da želi da injekcija bude upotrebljena prije nego što propadne, jer nije siguran da može nabaviti dodatne količine midazolama.

On je izrazio “frustraciju zbog odlaganja pravde”.

Ako Hačinson sprovede svoju namjeru, to znači da će Arkanzas ubiti više osuđenika u kratkom vremenskom roku nego što je učinila ijedna druga država SAD otkako je vraćena smrtna kazna 1976.

Najprije je sudija državnog suda Vendel Grifin blokirao upotrebu druge supstance u smrtonosnom koktelu – vekuronijum-bromida, koji se koristi da parališe i zaustavi disanje.

Tužbu je podnio snabdjevač lijekovima zato što ih je Odsijek za kažnjavanje Arkanzasa obmanuo za šta će koristiti ovaj anestetik.

Odluka je, međutim, dovedena u pitanje kada je Grifin viđen kako učestvuje u protestima protiv smrtne kazne, pa je vlada Arkanzasa iskoristila priliku i zatražila da njegova naredba bude poništena.

Ubrzo nakon toga, međutim, i federalni sudija Kristina Bejker je blokirala namjeru da se toliki broj ljudi pogubi za 11 dana, jer postoji “značajna mogućnost” da zatvorenici uspiju u svojoj pravnoj borbi protiv protokola egzekucije.

“Raspored nametnut ovim službenicima, kao i njihov nedostatak skorijeg iskustva u pogubljenjima je zabrinjavajući”, napisala je sudija Bejker.

Federalni sud postupao je po tužbi osuđenika na smrt koji smatraju da egzekucija midazolamom krši njihova prava.

Dešavalo se da zatvorenici nisu potpuno sedirani kada prime bolnu drugu i treću supstancu u smrtonosnoj injekciji. U tužbi se navodi da postoji velika mogućnost da će osuđenici trpjeti bol tokom pogubljenja.

Advokati zatvorenika također kažu da sprovođenje egzekucija takvom brzinom povećava rizik od pravljenja grešaka i ne daje zatvorenicima dovoljno vremena da pripreme odbranu.

U Arkanzasu u poslednjih 12 godina nije bilo pogubljenja, uglavnom zato što su podnošene primjedbe na državni zakon o smrtnoj kazni.