Ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini posjetio Kakanj

U petak, 15. aprila 2016.godine, Kakanj je posjetio Njegova Ekselencija Iztok Grmek, ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini. Prijemu koji je upriličen u uredu načelnika Općine Kakanj Nermina Mandre prisustvovala je i Davorka Drijenčić-Špringer, predsjednica Slovenskog udruženja građana “Jožef Špringer” Kakanj.

Na prijemu se razgovaralo o već započetoj realizaciji inicijative da se Općina Kakanj i Općina Cerklje na Gorenjskem (Republika Slovenija) bratime, te skorom utemeljenju prijateljstva između Osnovne škole “Hamdija Kreševljaković” Kakanj i OŠ “Davorina Jenka” Cerklje.

Realizacija ove inicijative će još više osnažiti postojeće prijateljske poveznice između građana Kaknja i građana Republike Slovenije, a zamajac uspostavi takvih snažnih prijateljskih odnosa je i činjenica da među građanima našeg grada ima veliki broj onih čiji su preci došli iz Slovenije u Kakanj, kao inžinjeri, službenici i sl, u vremenu kada je trebalo podizati Rudnik, započeti proizvodnju i krenuti stazama progresa.

Uskoro će biti realizirano i putovanje mladih iz BiH  u Sloveniju gdje će posjetiti Ljubljanu, Cerklje, Bled, rodnu kuću Franca Prešerna u Vrbi… Radi se o mladima koji putem  Slovenskog udruženja građana “Jožef Špringer” uče slovenski jezik, a čiji su preci porijeklom iz Slovenije.

U okviru posjete Sloveniji planirano je da se predstavnici Slovenskog udruženja građana “Jožef špringer” Kakanj sastanu sa ambasadorom BiH u Sloveniji, slovenačkim ministrom za Slovence po svijetu Gorazdom Žmaucem, te načelnikom Općine Cerklje.

U Sloveniju će putovati i predstavnici OŠ “Hamdija Kreševljaković” Kakanj koji će posjetiti OŠ “Davorina Jenka” Cerklje na Gorenjskem sa kojom su ranije uspostavljeni kontakti, a sada će se utemeljiti prijateljstvo između ove dvije školske ustanove.

U znak sjećanja na posjetu Kaknju, načelnik Mandra je ambasadoru Grmeku uručio prigodan dar – reljef koji prikazuje ukrase sa čuvenog Zgošćanskog stećka koji je krajem 19. vijeka pronađen u Kaknju, a koji se od 1914. godine nalazi u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja u Sarajevu.