Alarmantno: Bh. tržište bi moglo ostati bez piletine

Od juče na granici između BiH i Srbije stoje kamioni kompanije MADI koji su trebali iz Srbije uvesti stočnu hranu za potrebe proizvodnje. Granice su zatvorene nakon što je uvedeno vanredno stanje i nema naznaka da će im prolazak uskoro biti omogućen. Bez stočne hrane iz Srbije, nema proizvodnje piletine u BiH jer su naše kompanije u peradarskoj industriji, nažalost, ovisne o uvozu.

Stajanjem kamiona na granici kompaniji MADI, ali i cijeloj bh. ekonomiji biće nanesena ogromna šteta a bh. tržište će, ukoliko se nešto ne učini, za nekoliko dana ostati bez piletine i pilećih prerađevina.

– Kamioni od juče stoje na granici sa Srbijom, zabranjen je prolaz vozila. Ako se ovo hitno ne riješi, mi ćemo pretrpjeti milionske štete a za nekoliko dana tržište će ostati bez piletine – kazao je za BiznisInfo Maid Jabandžić, direktor MADI-ja.

Na udaru ogroman lanac farmera
Štete neće pretrpjeti samo tešanjska kompanija već i cijela bh. ekonomija jer je u lanac snabdijevanja uključeno nekoliko hiljada farmera. Ugrožene su time hiljade ljudi i čitave porodice.

Jabandžić nam kaže da je u kontaktu sa Vanjskotrgovinskom komorom no za sada nema naznaka da će kamioni uskoro krenuti. A ako se to ne desi, za nekoliko dana proizvodnja će stati a bh. tržište ostati bez ove vrste namirnica.

– Ne znam šta da radimo. Situacija je u najmanju ruku alarmantna – kazao nam je Jabandžić.

Tvrdi da je ovim ugrožena i obaveza da protok osnovnih životnih namirnica i energenata ne smije biti zaustavljen.

Ovisni o uvozu
U suštini problema je činjenica da Bosna i Hercegovina nema svoju proizvodnju stočne hrane niti ima resurse i kapacitete za tu vrstu proizvodnje.

– Kada je u pitanju peradarska industrija cijela Bosna i Hercegovina uvozi stočnu hranu. Samom zabranom ulaska u Srbiju mi smo stavljeni pred svršen čin i dovedeni u ogroman problem – kaže Jabandžić.