ALARMANTNE NAJAVE ZA RUDNIKE: BEZ POSLA ĆE OSTATI OKO 10.000 RADNIKA

Do 2050.godine naša zemlja moraće zatvoriti sve rudnike i sve Termoelektrane. Na to se čak i obavezala Sofijskom deklaracijom.

Pojedini rudnici već su najavili smanjenje proizvodnje uglja.  U sektoru rudarstva trenutno je zaposleno oko 10.000 radnika. Budućnost naše zemlje prema projekcijama Energetske zajednice su vjetro i solarne elektrane.

Zapadnobalkanska šestorka je u novembru prošle godine u okviru Samita Berlinskog procesa potpisala Deklaraciju o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan i Deklaraciju o zajedničkom regionalnom tržištu Zapadnog Balkana. Ispred BiH deklaraciju je potpisala ministrica vanjskih poslova Bisera Turković. Deklaracijom se, između ostalog, podrazumijeva gašenje svih rudnika i svih Termoelektrana u BiH do 2050. godine. Da će se ovakav scenarij zaista desiti, govori podatak da će kakanjski rudnik od 2023. godine smanjiti proizvodnju uglja. Elektroprivreda kao vlasnik rudnika, kreirat će programe za rekonstrukciju radne snage.

  • Vidjet ćemo po izradi tih programa, naravno morat ćemo i mi pristupiti uređenju nekih stvari na samom RMU Kakanj kada je u pitanju radna snaga , mislim da ćemo trebati napraviti dubinsku analizu , napraviti prijedlog za sanaciju eventualnih viškova radnika , prekvalifikaciju, prijevremeno penzionisanje itd. – kazao je Sead imamović direktor ZD RMU Kakanj.

Proces nije jednostavan jer pojedine regije svoju ekonomiju, između ostalog, zasnivaju upravo na rudarskoj proizvodnji u čijem sektoru su zaposlene hiljade radnika. U koncernu Elektroprivrede nalazi se 7 rudnika i već se mora razmišljati o reorganizaciji.

  • Ne možemo dozvoliti sebi da se dovedemo u takvu situaciju da preko noći moramo otpuštati ljude. Mi već od sutra moramo razmišljati o svemu tome što nas očekuje u narednih par godina i etapno na socijalno prihvatljiv način riješavati pitanje restruktuiranja rudnika vezano za ljudske resurse – objašnjava za Hayat Sinan Husić predsjednik Sidnkata rudara FBIH.

U entitetu RS zaposleno je blizu 4.000 radnika u sektorima usko vezanim za rudarstvo. Velika bi tragedija bila ostaviti te ljude bez posla, kaže predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Tane Paulić.

  • Ako bi došlo do zatvaranja rudnika, posebno rudnika uglja koji je osnovni energent za proizvodnju električne energije , mislim tu se otvara širi problem kroz elektroprivredu, zaposlene, kako u RS tako u FBIH tako i šire, onda bi ostao daleko veći broj ljudi bez posla.“

Postavlja se pitanje – šta je alternativa za Bosnu i Hercegovinu?  Direktor Sekretarijata Enegetske zajednice Janez Kopač objašnjava da je to bolan proces na koji se BiH obavezala potpisivanjem Sofijske deklaracije.

  • Treba rješavati problem ne samo na energetskom području s novim investicijama za obnovljive izvore energije, da se nadoknade termoelektrane na ugalj sa elekranama na vjetar sunce, treba restruktuirati kompletne regije. To je bolan proces – objašnjava Kopač.

Je li ovo budućnost BiH? Hoće li biti izvodivo s obzirom na prekomplikovani sistem donošenja odluka na svim nivoima u državi, teško je zamisliti. No da bi taj proces postao ostvariv, iz sekretarijata Energetske zajednice savjetuju uvođenje poreza na ugljendioksid. Iz tog poreza u Evropskoj uniji finansiraju se dvije stvari: obnovljivi izvori energije i mjere energetske efikasnosti. Tim novcem bi se mogao i restrukturirati sektor rudarstva i koliko-toliko smanjiti bolan proces zatvaranja rudnika.

Izvor: hayat.ba