“Oluja vijeka” juri ka Britaniji

Nezapamćena oluja koja stiže sa Atlantika sprema se da pogodi Veliku Britaniju i izazove vjetar orkanske snage, kiše sa poplavama i snježne mećave. Ovo će vjerovatno biti najekstremnijih pet dana sa snježnim mećavama i olujama u Britaniji i Irskoj u posljednjih 100 godina.

Najdublje i najsnažnije polje niskog pritiska u posljednjih sto godina trenutno juri prema zapadnoj obali zemlje, kojoj prijete džinovski talasi od 15 metara, piše Blic.

Ove zastrašujuće slike prikazuju porast nivoa mora na čijem se direktnom putu nalazi Britanija, koju će, kako se očekuje, noćas i sutra pogoditi snažna oluja.

“Ovo će vjerovatno biti najekstremnijih pet dana sa snježnim mećavama i olujama u Britaniji i Irskoj u posljednjih 100 godina, koje će nadmašiti one iz decembra 2010. godine”, upozoravaju meteorolozi. Velika oluja koje se približava Britaniji donijeće mećave, snažne vjetrove i oluje u većem dijelu Britanije.

Meteoroška služba je upozorila da će vjetrovi dostizati brzinu od 128 km/h

U oku oluje, koja u srijedu treba da prođe iznad sjevernog dijela Velike Britanije, izmjeren je pritisak od 952 milibara, što znači da će se ona izjednačiti sa historijskom odlujom iz 1987. godine, koju je izazvalo polje niskog pritiska od 951 milibara.

Ovoga puta, međutim, talas niskog pritiska poklopiće se sa talasom hladnog vazduha sa Arktika i prouzrokovati snježne mećave koje će paralisati život.

Fenomen poznat kao meteorološka bomba znači da će pritisak kasno večeras naglo pasti i izazvati jake vjetrove i podizanje nivoa mora.

Meteoroška služba je upozorila da će vjetrovi dostizati brzinu od 128 km/h, dok će ledeni arktički vazduh sa sjevera tokom vikenda pretvoriti olujne kiše u snježne mećave.

Agencija za zaštitu okoline upozorila je na opasnost od poplava širom Velike Britanije, a meteorološka služba najavila pad temperatura, pri čemu se najniža temperatura očekuje u subotu ujutro u seoskim područjima, gdje će, prema prognozama, iznositi minus pet stepeni Celzijusovih.