NVO “Alternative” i Kick uređuju Partizansko spomen-groblje u Kraljevoj Sutjesci

Spomenici i druga memorijalna obilježja posvećena značajnim događajima iz Drugog svjetskog rata, uglavnom su zapušteni, ali zahvaljujući NVO aktivistima, ne i Partizansko spomen-groblje u Kraljevoj Sutjesci NVO “Alternative” Kakanj organizovala je 15 jula 2020. svoju 4. akciju uređenja Partizanskog spomen-groblja u Kraljevoj Sutjesci, ovaj put u saradnji sa Kretivnim inovcijskim centrom Kakanj – Kick NVO aktivisti su, ovaj put uz podršku profesora Mirhe i Azema Husika i njihove četverogodišnje kćerke Nadije, obnovili bojenje petokraka, pokosili travnate površine i opljevili cvjetne, te od mahovine očistili sve pozide u parku.

Na groblju nije bilo cvijeća, kojeg su inače ranijih godina polagale razne delegacije obilježavjući 4. Juli, ali ovom akcijom učesnici su potvrdili da stranice antifšističke historije nisu ztvorene. Inače, prvu veliku volontersku akciju “Alternative” su organizovale u proljeće 2016 obilježavajuči na taj način 60 godina od podizanja ovog spomen obilježja. U akciji je sudjelovalo preko 50 volontera.

NVO “Alternative” Kakanj nastavila je akcije uređenja Partizanskog groblja s nekoliko akcija iste godine i po nekoliko akcija naredne dvije godine. Partizansko spomen-groblje u Kraljevoj Sutjesci podignuto 27. jula 1956. godine. Spomenik je podigao Opštinski odbor saveza boraca NOR-a, u znak zahvalnosti i priznanja svojim palim drugovima koji su poginuli aprila 1945. godine oslobađajući Kraljevu Sutjesku.

U Spomen-kosturnici u Kraljevoj Sutjesci nalaze se ostaci 18 boraca iz Drugog svjetskog rata, većinom neznanih junaka koji su izginuli po okolnim brdima i selima ovog područja. Gotovo sva imena sahranjenih boraca su nepoznata izuzev imena Ive Šaina, zamjenika komandanta bataljona.

Oni su došli u Kraljevu Sutjesku iz dalekih krajeva Dalmacije, Korduna i Like sa željom da pomognu. Nisu mislili da će zauvijek napustiti rodni kraj, ali tako je moralo biti. Pali su pokošeni od neprijateljskog zrna. Ostale su iza njih uspomene i sjećanje na slvne dane borbe za slobodu.