ZDK: Tokom sedmice odluka o stipendijama, razmatra se isplata cijele stipendije odjedanput, i to do kraja septembra

Već duži niz godina je praksa da se studentima u Zeničko-dobojskom kantonu, nakon konkursne procedure, prva rata stipendije uplati u julu. Ove godine je prva rata izostala, a potom i druga. Na studentskim grupama na društvenim mrežama se prvo polemisalo, a onda čak i pozivalo na proteste.

Inače, budžet ZDK je usvojen krajem marta, te se tek tad moglo krenuti u konkursnu proceduru za stipendije koje dodjeljuje ovo ministarstvo. I pored toga, cijela procedura je neuobičajeno kasnila, nakon što su provedene procedure pravljenja preliminarnih i konačnih lista po gradovima/općinama.

– Nažalost, spiskovi iz općina i gradova ove godine nisu stigli na obradu u ministarstvo na vrijeme. Prema podacima koji su dobijeni, posljednji je podatke dostavio Grad Zenica, desetak dana nakon ostalih. Obzirom da je broj stipendija za studente iz Grada Zenica daleko najveći, skoro polovina od svih, to je usporilo proces provjera koje moramo provesti u ministarstvu. Naložio sam da se radi neprekidno i da to bude nulti prioritet ovog ministarstva. Iznimnim angažmanom posao je okončan i tokom predstojeće sedmice Vlada ZDK će donijeti odgovarajuće odluke, kaže ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi ZDK Spahija Kozlić.

Prema podacima do kojih se došlo, osim što se kasnilo sa preliminarnom listom u Gradu Zenica, ona je je bila predmet niza žalbi i prigovora, što je dodatno odugovlačilo cijeli proces.

Iako su pojedini studenti na društvenim mrežama pozivali na organizaciju protestnog okupljanja ispred Gradske uprave, do toga neće doći, obzirom da nam je potvrđeno da je Spisak iz Zenice već stigao i obrađen je u Ministarstvu.

– Svi aplikanti koji ispunjavaju uslove će dobiti stipendiju. Za sada mogu reći toliko, ostalo nakon što Vlada usvoji potrebne akte, rekao nam je ministar Kozlić. On nije želio komentirati nezvanična saznanja našeg portala da će ovaj put puni iznos stipendija biti uplaćen “u komadu”, odjedanput, do kraja septembra, a ne u ratama. Naš portal saznaje da upravo ministar Kozlić, u saradnji sa ministarstvom finansija i premijerom Mirzom Ganićem, razmatraju tu opciju koja bi bila jako dobro primljena među aplikantima-stipendistima.

-Nažalost, nismo mogli utjecati na kašnjenje u dostavljanju aplikacija iz općina/gradova prema Ministarstvu i Vladi, ali aplikanti-stipendisti ne trebaju brinuti. Svi detalji će biti poznati nakon naredne sjednice Vlade, vjerujem tokom ove sedmice, rekao je ministar Kozlić.