Zapečaćeni bazeni u Tičićima kod Kaknja

Inspekcija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) stala je ukraj ilegalnom poslovanju s bazenima u Tičićima kod Kaknja, gdje su dosjetljivi mještani, koristeći kubike mineralne i termalne vode, na privatnim posjedima napravili bazene i naplaćivali ulaz ne izdavajući račune te radeći nacrno, saznaje „Dnevni avaz“.

Kafe i pivo

To nam je potvrdila direktorica Inspekcije Mirsada Silajdžić.

– Kantonalni tržišni inspektor zapečatio je 30. avgusta dva subjekta nakon nadzora na području općine Kakanj, u mjestu Tičići, koja nisu imala odgovarajuće odobrenje za rad, odnosno odobrenje za pružanje usluga rekreativnih djelatnosti – kaže Silajdžić.

  • “> Silajdžić: Nisu imali odobrenje - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Silajdžić: Nisu imali odobrenje Foto: (Avaz)

Ističe da je tržišni inspektor tom prilikom izrekao novčane kazne u skladu sa zakonskim propisima. Kako  „Avaz“ nezvanično saznaje, izrečene su kazne od 2.500 KM te od 6.000 KM vlasniku najvećeg bazena ispod autoputa A-1.

Prema saznanjima „Avaza“, vlasnik tog bazena posjeduje, navodno, 20 dunuma zemlje. Samo za jedan dunum, zbog biznisa koji je godinama cvjetao, platio je 26.000 KM da ne bi dobio konkurenciju u neposrednoj blizini svog posjeda.

  • “> Kubike termalne  i mineralne vode preusmjerili na privatne posjede - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Kubike termalne i mineralne vode preusmjerili na privatne posjede Foto: (Avaz)

Dokazana je ljekovitost tople vode u Tičićima, koja na izvorištu doseže temperaturu od 57 Celzijevih stepeni.

Osim velikog bazena, kapaciteta od  stotinjak ljudi, posjeduje i četiri mala bazena za do pet ljudi. Ulaz na bazene naplaćivao je tri marke, a itekakav prihod dobivao je i od ugostiteljstva. Dnevno se, tvrdi izvor „Avaza“, znalo prodati po 300 kafa, do 20 gajbi piva…

  • “> Račune nisu izdavali - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Račune nisu izdavali Foto: (Avaz)

Ispod autoputa

Zanimljivo je da je toplu vodu za potrebe bazena proveo ispod autoputa A-1 iako to nije predviđeno projektom. Dugogodišnji prihodi, stečeni ilegalno, procjenjuju se na desetine hiljada maraka.