Zahvaljujući visočkim zastupnicima u Skupštini ZDK počinje uređenje ceste Visoko – Kakanj, na kojoj je stradala Ajna Omanović

Prije nešto manje od mjesec dana visočki zastupnici u Skupštini ZDK podnijeli su prvu zajedničku inicijativu, kojom je napravljen prvi konkretan korak ka rješavanju problema na regionalnoj cesti R445, Visoko – Kakanj. Rezultat je to nesretne pogibije 11-godišnje djevojčice Ajne Omanović koja je na ovoj cesti, tačnije u mjestu Radinovići, stradala u saobraćajnoj nesreći na putu od kuće do škole.

Ova tragedija je potresla mnoge i uzburkala mnoge strasti u političkim krugovima Visokog, ZDK, ali i cijele BiH, te su ubrzo krenule reakcije zastupnika naroda u nadležnim organima, a među prvima je istupilo sedam zastupnika u Skupštini ZDK, koji dolaze iz Visokog. Ova tragedija ujedinila mnoge koji su se do tada borili na raznim političkim frontovima, te je upravo iz jedne takve unije zdravih interesa rođena i inicijativa o rješavanju problema signalizacije i pješačkih prelaza na regionalnoj cesti R445.

Manje od mjesec dana trebalo je nadležnom ministarstvu da odgovori na ovu inicijativu visočkih zastupnika u Skupštini ZDK, te je na adresu naše redakcije danas stigao odgovor na ovu inicijativu koja je i usvojena.

U nastavku prenosimo odgovor Ministarstva za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline, bez korekcija, u cijelosti:

usvojena zajednicka inicijativa zastupnika u ZDK“U vezi sa poslaničkom inicijativom poslanika Mufida Bečarevića (i ostalih visočkih zastupnika, op. ur.) pokrenutoj na 25. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, koja se odnosi na uređenje pješačkih prelaza, postavljanjem horizontalne i vertikalne signalizacije, postavljanjem posebnih objekata na cesti radi smanjenja brzine kretanja vozila na dionici regionalne ceste R445 od Buzić Mahale do Topuzovog Polja, općina Visoko, ovo ministarstvo dostavlja sljedeći odgovor:

Inicijativa se prihvata. Izdat je Nalog preduzeću na redovnom održavanju regionalne ceste R445 Kakanj – Visoko, ‘Trgošped’ d.o.o. Kakanj za:

  1. izgradnju pješačke staze na prilazima i ispod mosta na regionalnoj cesti na rijeci Radovljanka sa svim potrebnim zaštitnim ogradama, prema Glavnom projektu urađenom od strane projektnog biroa ‘AMG’ d.o.o. Visoko,
  2. postavljanje nedostajuće saobraćajne signalizacije na regionalnoj cesti i priključnim putevima za navedena naselja,
  3. postavljanje posebnog objekta na cesti radi smanjenja brzine kretanja vozila na dionici regionalne ceste R445 u zoni pješačkog prelaza u naselju Buzić Mahala, općina Visoko.

Kantonalna direkcija za ceste u sastavu Ministarstva za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona je raspisala tender za javnu nabavku izrade Glavnog saobraćajnog projekta za regionalnu cestu R445 Nemila-Zenica-Kakanj-Visoko-Podlugov (granica kantona).

Za postavljanje fiksnog radara nadležno je Ministarstvo za unutrašnje poslove Ze-do kantona i istom je upućena inicijativa od strane Stručne službe Skupštine.

S poštovanjem,

Ministar

Fahrudin Brkić”

Ova inicijativa je pozitivan pokazatelj napretka na političkoj sceni Visokog, barem kada je riječ o zastupnicima iz našeg grada na većim instancama vlasti. Ipak, ostaje pitanje ko je odgovoran zašto problemi na ovoj regionalnoj cesti nisu riješeni do sada i ko će odgovarati za smrt nevine, nesretno stradale 11-godišnje učenice Ajne Omanović, koja je stradala na putu od kuće do škole.