Za kakanjske poljoprivredne proizvođače organizirana studijska posjeta Mostaru, Čapljini i Popovom polju

Općina Kakanj, u saradnji sa Savezom poljoprivrednih udruženja „KAP“ Kakanj i dr. Adnanom Maličevićem s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva, organizirala je 14. maja 2018. godine za poljoprivredne proizvođače sa područja općine Kakanj studijsku posjetu iz oblasti povrtlarstva i voćarstva. Studijska posjeta je realizirana u Mostaru, Čapljini i Popovom polju.

Učesnici studijske  posjete posjetili su plantaže vinove loze površine oko 140 ha, te zasade trešnje i jabuke u površini od 2 ha. Ovi intenezivni zasadi su u vlasništvu preduzeća “Hercegovina Vino” i “Hercegovina Lijek” iz Mostara.

Nakon toga u Čapljini, u mjestu Klepci, na imanju preduzeća “Staklenici” d.o.o. Čapljina, upriličen je obilazak staklenika površine oko 3 ha u kojima su zasađene paprika i paradajz.

U Popovom polju, u općini Ravno, upriličena je posjeta plantaži jabuka površine oko 57 ha, u vlasništvu  preduzeća “Obradović” d.o.o.Čapljina – Radna jedinica Ravno.

Domaćini – direktori i zaposleni agronomi u pomenutim preduzećima su upoznali kakanjske poljoprivredne proizvođače sa novijim tehnologijama uzgoja intenzivnih zasada u voćarstvu, te novim sortama hibrida paprike i paradajza u stakleničkoj proizvodnji.

Moderatori  i voditelji studijske posjete su bili dr.Adnan Maličević  s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva i Ivo Andrić, vlasnik preduzeća “Granum” d.o.o. Čapljina.

Općina Kakanj je osigurala besplatan prijevoz, hranu i osvježenje za 50 učesnika studijske posjete.