VIDEO: Potraga za El-Eminom Hadžićem po snijegu visine dva metra na -10 stepeni

Piše: Klix.ba/E.M.

Više od stotinu pripadnika spasilačkih službi od jutros se nalazi na Ponijerima kod Kaknja gdje traje potraga za 22-godišnjim El-Eminom Hadžićem koji je nestao u četvrtak. Ekipa portala Klix.ba uputila se u potragu sa spasilačkim službama te se uvjerila u iznimno teške uslove na terenu.

Kako saznajemo, s timovima na terenu su i članovi porodica nestalog mladića, a u potragu su uključeni i psi tragači. Prema riječima njegovih poznanika, El-Emin je bio druželjubiv momak, a na vikendici je bio nekoliko dana.

Nakon nestanka u četvrtak signal njegovog telefona je bio dostupan do petka oko 13 sati, a od tada je nedostupan.

Veliki problem u potrazi predstavlja snijeg koji je protekle noći pao visine do blizu pola metra i sada su na nekim područjima Ponijera sniježni nanosi dubine i do dva metra.

Problem su i veoma jaki vjetrovi koji dostižu brzinu i do 90 kilometara na sat, te niske temperature koje se spuštaju i do -10 stepeni Celzijusa.

Admir Bajraktarević, načelnik GSS Zavidovići koji je bio vođa potrage na samom početku do dolaska Federalne uprave civilne zaštite.

“Najveći problem je nedostatak informacija. Dezinformacije nas šalju na krive strane, ali svaki trag je provjerava. Snijeg je ogroman, ovo područje je ogromno. Baziramo se na osnovu određenih informacija.

Danas su pripadnici FUCZ-a, GSS Novi grad Sarajevo, GSS Zavidovići, GSS Žepče i pripadnici MUP-a ZDK pomjerili zone koje su pretraživali u proteklim danima. Do danas se pretraživalo šest zona, a sada se pokriva teren od 15 kilometara kvadratnih.

Pripadnici FUCZ-a i GSS-a trenutno rade tzv. sondiranje terena koje se koristi samo tokom sniježnih lavina, jer je standardna pretraga koju koriste, u ovim uvjetima nemoguća.

“Sondiranje je veoma naporno i iscrpljujuće i zahtjeva nadljudske napore, ali dajemo sve od sebe”, rekao je Omer Semić, član GSS Novi grad Sarajevo.

U toku večernjih sati, kako su nam kazali spasioci, ne dolazi do totalnog završetka pretrage, ali se oni povlače jer je nemoguće raditi pretragu u noćnim satima. Tada se razgovara sa mještanima i pripremaju planovi za sutradan.