Demonstranti blokirali saobraćaj u centru Sarajeva

Dio demonstranata koji se okupio danas pred zgradom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da bi se usprotivili najavljenom usvajanju Zakona o radu prešao je na raskrsnicu kod mosta Skenderija.

Blokirana je saobraćajnica prema gradu i Ali-pašina ulica, a policija saobraćaj preusmjerava preko mosta na Skenderiji.

Propušteni su zaostali tramvaji, a ostalima je prolaz zabranjen.

Skup i na tom mjestu osigurava veliki broj policijskih službenika.

Predsjednik Sindikata Grasa Adnan Himzanija pozvao je radnike da blokiraju saobraćaj u gradu, a demonstranti su već blokirali glavnu saobraćajnicu u Sarajevu i nastupio je kolaps.

Bajramović: Stranke na vlasti ignorišu naša upozorenja

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) Ismet Bajramović poručio je okupljenima na protestima ispred zgrade Parlamenta protiv Zakona o radu da delegati stranaka na vlasti u Domu naroda Federalnog parlamenta ignoriraju njihova upozorenja i naglasio da Zakon o radu ne smije biti usvojen.

Dodao je da ima “dobar dijalog s komandantom Specijalne policije” koja osigurava zgradu Parlamenata FBiH i da radnička klasa nije nikada rušila tu zgradu koju je sama izgradila pa da tako neće biti ni ovaj put.

Ranije je Bajramović obavijestio okupljene da je Prijedlog zakona o radu FBiH uvršten na dnevni red sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta što je izazvalo nezadovoljstvo kod okupljenih demonstranata.

13:34 –  Delegatima dajemo 10 minuta da preispitaju odluku, ako se ništa ne promijeni ulazimo u Parlament

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH), koji su organizirali proteste protiv Zakona o rada Federacije BiH ispred zgrade Parlamenta, obavijestili su okupljene da će delegatima Doma naroda dati još 10 minuta da preispitaju odluku o uvrštavanju Prijedloga zakona o radu na dnevni red današnje sjednice.

Najavili su da ukoliko se ništa ne promijeni pozvat će demonstrante da mirno i bez rušenja uđu u zgradu Parlamenta.

Ispred ulaza su odmah raspoređeni pripadnici Federalne uprave policije (FUP) opremljeni štitovima i kacigama.

Ranije je predsjednik SSSBiH-a Ismet Bajramović obavijestio okupljene da je Prijedlog zakona o radu FBiH uvršten na dnevni red sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta što je izazvalo nezadovoljstvo kod okupljenih demonstranata.

Iz zgrada Parlamenta FBiH izašli su delegati opozicionih stranaka (SDP-a, SBB-a, DF-a i Naše stranke) koji su napustili sjednicu nakon što je na dnevni red uvršten Prijedlog zakona o radu.

11:49 –  Više hiljada radnika ispred Parlamenta FBiH uzvikuje antivladine parole
Nekoliko hiljada demonstranata okupljeno se ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine protestujući protiv prijedloga zakona o radu FBiH koji je prethodno utvrdila Vlada FBiH, a o kojem će se na današnjoj vanrednoj sjednici izjasniti delegati Doma naroda Parlamenta FBiH. Ispred zgrade se nalazi veliki broj građana koji uzvikuju antivladine parole sa transparentima i zviždaljkama.

Radnici su vidno nezadovoljni prijedlogom zakonom o radu FBiH što potvrđuju brojni transparenti na kojim su ispisani slogani: 

“Nećemo dozvoliti da nam umanjite prava”, “Ko radi, umrijet će od gladi”, “Dome naroda, narod ti je gladan”, “Ne novom zakonu o radu kojim se umanjuju radnička prava”…

Pred početak vanredne sjednice okupljenima se obratio predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH Ismet Bajramović poručujući kako će sa delegacijom sindikata prisustvovati sjednici o čemu će izvještavati radnike.

“Hvala radničkoj klasi koja je došla ovdje danas. Nisu nas mogli spriječiti da dođemo ovdje i pokažemo svoju pesnicu. Nećemo dati usvajanje zakona koji će od nas napraviti robove”, kazao je Bajramović poručujući kako je lično prozvati svakog delegata koji podigne svoju ruku za usvajanje prijedloga zakona o radu FBiH.

Demonstranti i dalje pristižu pred zgradu Parlamenta FBiH koju obezbjeđuje veliki broj policajaca dok je najviše pažnje izazvao dolazak kolone članova Samostalnog sindikata radnika rudara FBiH.

Na razglasu brojni radnici poručuju kako će “prije biti grobovi nego robovi” te kako je “vrijeme da se lopovluku stane ukraj”.

10:43 –  Oko 2.000 demonstranata ispred Parlamenta FBiH, nekoliko autobusa blokirano na ulazu u Sarajevo

Oko 2.000 građana okupilo se danas na protestima pred zgradom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koje je organizirao Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) kako bi se usprotivili najavljenom usvajanju Zakona o radu.

Potpredsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović kazao je da vlast pokušava opstruirati proteste zadržavajući autobuse na prilazima Sarajevu, ali on očekuje da će do 11.00 sati autobusi ipak stići na odredište te da će ispred zgrade Federalnog parlamenta biti između 7.000 i 10.000 ljudi.

10:14 –  Demonstranti pristižu: Ko radi umrijet će od gladi

Demonstranti pristižu pred zgradu Parlamaneta FBiH, gdje će protestirati sve dok se ne odbaci novi Zakon o radu, za koji je Sindikat, ali i opozicione stranke ustvrdili da je štetan po radnike.

Pred zgradom se nalazi više stotina ljudi s transparentima na kojima se ističe “da ko radi, umrijet će od gladi”

10:03 –  Veći broj policajaca i osiguranja ispred zgrade Parlamenta FBiH

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH pozvao je članove da budu ispred zgrade Parlamenta FBiH danas, ističući da je to njihova borba za pravdu i dostojanstvo svakog radnika.

Protesti su organizirani zbog novog Zakona o radu, za sada je ispred zgrade Parlamenta FBiH sve mirno.

Postavljene su zaštitne ograde, i primjetan je veći broj policije i osiguranja.

Iz Sindikata navode da, iako je sindikat bio spreman da razgovara o Zakonu o radu i da sa socijalnim partnerima dođe do konsenzusa koji će odgovarati svima, Vlada FBiH je samovoljno i bez saglasnosti Ekonomsko-socijalnog vijeća usvojila Prijedlog zakona o radu FBiH i uputila ga u parlamentarnu proceduru, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.