Upriličen prijem za maturante i diplomante – djecu šehida

prijem kod nacelnika

“Vrijednim učenjem, radom i zalaganjem Vi ste se svrstali u istinske graditelje BiH čime ste pokazali  da u srcu nosite  amanet Vaših očeva koji  se ogleda u snažnoj ljubavi i privrženosti  domovini BiH za koju su dali ono najvrijednije – svoje živote. Vaša životna borba zaslužuje poseban respekt, stoga vam iskazujemo posebno poštovanje!”, napisao je općinski načelnik Nermin Mandra na plaketama, sa motivom srednjovijekovnog bosanskog grba sa ljiljanima i grbom općine Kakanj, koje je danas, u svom uredu, uručio maturantima i diplomantima – djeci kakanjskih šehida.

Pojašnjavajući napisane riječi, načelnik Mandra je kazao da bi one bile samo lijepa priča ukoliko se ne bi poduzeli konkretni koraci da se pomogne zapošljavanje djece šehida. A konkretne poteze načelnik je poduzeo tako da je  za svoje goste imao lijepe vijesti. Najavio je uvrštavanje značajnog novčanog iznosa za pripravnike u Budžet Općine Kakanj za 2014. godinu čija će se forma nacrta ubrzo naći na vijećničkim klupama kako bi tokom decembra 2013. godine Budžet bio usvojen. Rečeno je da će se u januaru naredne godine raspisati konkurs za prijem pripravnika, te da će u međuvremenu Općinskom vijeću biti predloženi na usvajanje kriteriji za prijem pripravnika prema kojima će biti određeno da prioritet kod prijema pripravnika imaju djeca šehida i poginulih boraca.

Maturanti i diplomanti – djeca kakanjskih šehida koja su završila školu, odnosno fakultet, u školskoj/akademskoj 2012/2013. godini, su Fikret Neimarlija, Ilma Neimarlija, Mirza Neimarlija, Mahir Čizmić, Sedin Sarač, Adi Ljević, Albin Muraja, Šejla Begić, Amir Banjić i Amar Ljević.

Neki od maturanata, odnosno diplomanata, iz objektivnih razloga nisu mogli prisustvovati današnjem prijemu pa su u njihovo ime došle njihove majke.

Na prijemu posebne emocije prisutnih izazvalo je saznanje da su među gostima načelnika brat i sestra, Ilma i Mirza Neimarlija, djeca šehida, koja su na Univerzitetu Sarajevo u istoj akademskoj godini završila studij, Mirza Prirodno-matematički fakultet, smjer informatike, Ilma Ekonomski fakultet.

“Načelnik nas je pozvao danas da nam ukaže podršku i mi smo mu jako zahvalni. Njegova podrška nam puno znači”, rekla je u izjavi za medije Ilma Neimarlija.

Zahvalnost za prijem iskazao je i Ilmin brat Mirza, a posebno je istakao hrabrost majki djece šehida koje vode tešku životnu borbu da djecu izvedu na pravi put.

“Mi smo zahvalni i načelniku i predsjedniku Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, a najviše zahvaljujemo našim majkama koje su sve ove godine dale najveći doprinos u našem školovanju, kako bismo mogli sami sebi da organiziramo život i borimo se za svoju budućnost”, rekao je Mirza Neimarlija.

Prijemu je prisustvovao i Tahir Mandžuka, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj. U svom obraćanju osvrnuo se na zapošljavanje djece šehida, nedavni prijem radnika u RMU Kakanj, te najavljeni općinski program zapošljavanja pripravnika.

“Današnji prijem za mene, djecu šehida i majke šehida znači da djeca šehida nisu zaboravljena, da se vodi briga o njima, ovo je jedan sretan dan za djecu jer su spoznala da nisu ostavljena sama. Inicijativa da se kroz kriterije za zapošljavanje pripravnika definira da su djeca šehida prioritet je jedan veliki zamajac u aktivnostima na zapošljavanju ove djece kako bi ona nakon završenog pripravničkog rada bila spremna tražiti i pronalaziti posao uz pomoć dobrih ljudi. Mi znamo da kroz zakonske odredbe nije definirano da su djeca šehida prioritet kod zapošljavanja,ali mi se borimo da se djeca šehida zaposle. Proteklih godina bilo je puno obećanja, ali hvala Bogu ima i ljudi koji ispunjavaju svoja obećanja. U nedavnom prijemu radnika u Rudniku mrkog uglja Kakanj naišli smo na ljude i menadžment koji su imali sluha pa je dobar broj djece šehida primljen u radni odnos. Evo vrata su se otvorila, idemo korak po korak. Ne možemo mi samo insistirati da se zaposle djeca šehida, ima i druge djece, ali mi ćemo nastojati da se što veći broj djece šehida zaposli. Vrata će se otvoriti i kroz općinski pripravnički program kojeg je najavio načelnik”, rekao je Tahir Mandžuka.

Djeci šehida koja su danas prisustvovala prijemu načelnik je, osim plakete, uručio i prigodan novčani dar.

“Ja sam u posljednjih 8 godina svake godine organizirao prijem na nekom drugom mjestu za djecu šehida – maturante osnovnih i srednjih škola, te diplomante fakulteta. Mislim da brigu o ovoj djeci treba preuzeti država, da na ovom mjestu treba razgovarati sa djecom, posebno na ovim životnim raskrsnicama kakve su maturantske godine i završavanje fakulteta, kada se razmišlja šta dalje raditi. Oni su na takvim životnim raskrsnicama bez svojih očeva, država treba da im pomogne u usmjeravanju, da osjećaju da neko stoji iza njih. Čekajući Dan državnosti BiH upriličili smo prijem za ovu djecu da pošaljemo poruku da vodimo brigu i mislimo na tu djecu, ali da trebamo ne samo kroz prijeme, ne samo kroz lijepe riječi i ustaljene fraze, nego i kroz vrlo konkretne aktivnosti pomoći ovoj djeci, posebno u zapošljavanju”, rekao je općinski načelnik Nermin Mandra.

Sastanku je prisustvovala i Selma Ljubović – predsjednica Asocijacije “Fatma”, Rešad Zaimović, šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu, raseljena lica, izbjeglice i povratnike, Aldin Šljivo – predsjednik Komisije za mlade Općinskog vijeća Kakanj, te Samir Selimović, savjetnik načelnika.

Nakon prijema, Asocijacija “Fatma” organizirala je druženje za djecu šehida – maturante i diplomante.

Press Općina Kakanj/Kaportal.ba