Učenici skupili 100 tona ambalaže i zaradili 30.000 maraka

ucenici i otpad

U Tešnju je obilježeno prikupljanje dvije milionite PET boce. Ovim projektom osnovci i srednjoškolci su, uz pomoć roditelja i susjeda, prikupili oko 100 tona ove ambalaže i tako zaradili 30.000 maraka. Još toliko je stiglo iz općinskog budžeta. Novac je usmjeren u nabavku nastavnih pomagala, vannastavne aktivnosti i organizovanje izleta.

Od dva miliona prikupljenih boca, u OŠ Rešad Kadić su prikupili 340.000 komada ili blizu 17 tona. Osim učenika, u akciju su uključeni i roditelji te stanovnici naselja Krndija, kaže Berina Merdić, direktorica ove osnovne škole.

Uz hiljade uklonjenih plastičnih boca sa javnih površina i vodotokova, zasigurno je važnija činjenica da su nove generacije u Tešnju svjesne važnosti očuvanja čistog okoliša. Jedan privrednik iz Tešnja za najuspješnije odjeljenje je osigurao nagradu od 100 KM.

Nisu zanemarivi ni finansijski efekti ostvareni u protekle četiri godine.

“Riječ je o 30.000 maraka od firmi koje su vršile otkup i još isto toliko od Općine, koja je četiri godine sufinansirala ovaj projekat”, objašnjava koordinator projekta Adnan Lihić, iz Udruženja građana “Eko-mladi”.

“Mi smo dobili već skorol devet hiljada građana ove općine kojima nije svejedno ukoliko naiđu na PET ambalažu. Svjesni su da se to može reciklirati i imaju ispravniji odnos spram svoje okoline”, kaže Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj

Akcija, koja je dio globalnog opredjeljenja “Tešanj, sredina ekološke svijesti, čistoće i reda”, nastavlja se, javlja federalna.ba.

Kaportal.ba