U Turskoj Dan žalosti nakon terorističkog napada u kojem je stradalo 29 osoba

Turska je proglasila Dan žalosti nakon dva bombaška napada koja su se dogodila sinoć kada je smrtno stradalo 29 osoba, a 166 ranjeno u koordinisanim napadima na policiju u blizini stadiona Bešiktaša u Istanbulu.

Eksplozije su se dogodile ispred Vodafone Arene, a nekoliko trenutaka i samoubilački napad u parku u blizini stadiona, šokirao je naciju koja i dalje pokušava da se oporavi od smrtonosnih napada koji su ove godine pogodili Istanbul, ali i glavni grad Ankaru, prenosi Reuters.

Premijer Turske Binali Yildirim povodom najnovijih terorističkih napada naredio je da se zastave spuste na pola koplja.

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus izjavio je na konferenciji za novinare da su napadi izvedeni u vremenskom rasponu od svega 45 sekundi.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan otkazao je planirani posjet Kazahstanu, a u obraćanju je izjavio kako niko ne treba da sumnja u Božiju volju, te da će se Turska oporaviti kao država.

–  Nažalost mnogi su ranjeni i poginuli. Niko ne treba da sumnja u Božiju volju. Oporavit ćemo se kao država. Pobijedićemo teroriste, njihove organizacije i sile koje se nalaze u pozadini svega – rekao je turski predsjednik, piše Avaz.