U Rumuniji božićnom pjesmom na TV-u pozvali na spaljivanje Jevreja: ‘Jedino kao dim u dimnjaku, samo za to je Jevrej dobar’

rumunija - božićnom pjesmom pozivaju na spaljivanje JevrejaGrupe za zaštitu ljudskih prava žestoko su osudile antisemitski ispad u Rumuniji kad je jedna državna televizija u toj zemlji emitirala božićnu pjesmu u kojoj se poziva na spaljivanje Jevreja. Spiegel Online prenosi da je pjesmu emitirala TVR3 u četvrtak 5. decembra.

Na TV kanalu namijenjenom seoskoj populaciji prikazana je snimka zbora koji pjeva pjesmu u kojoj se indirektno slavi holokaust i koristi riječ “Jevreji” koja se tamo smatra pogrdnom. U pjesmi je neimenovani zbor pjevao “jedino kao dim u dimnjaku, samo za to je Jevrej dobar”.

Ove sedmice je rumunski ministar vanjskih poslova Titus Corlatean oštro osudio antisemitski ispad i pozvao državnog tužitelja i parlament da odgovorne privedu pravdi. Vodstvo televizijske kuće jučer je objavilo saopćenje u kojem tvrde da nisu odgovorni za izbor božićnih pjesama, jer je pjesme birao centar za zaštitu tradicionalne kulture u pokrajini Cluj.

Voditeljica emisije zahvalila se i izvođačima i direktoru kulturnog centra, s kojim je razgovarala o lokalnom folkloru. Nevladina udruga MCA Romania, koja se bori protiv antisemitizma, osudila je istup šefova TVR3, poručujući da je nedopustivo da TV kuća odgovornost svaljuje na lokalne organizacije.

MCA je poslala pismo rumunskom predsjedniku i premijeru poručujući da je nevjerovatno da javni djelatnici nisu skandalizirani antisemitskom pjesmom u kojoj se poziva ljude na spaljivanje Jevreja.

Jutarnji.hr,/Kaportal.ba