U Mostaru pretučen profesor Slavo Kukić

slavo-kukic0208Grupa mladih mostarskih fašista, naoružana palicama, upala je danas na Sveučilište u Mostaru, mirno prošetala kroz univerzitetske hodnike sve do kabineta uglednog bh. profesora i akademika Slave Kukića, koga je napala usred radnog vremena dok je profesor obavljao svoje redovne dužnosti na Sveučilištu

 

Prema informacijama do kojih je došao DEPO Portal, u kabinet profesora Kukića upao je jedan napadač, dok su mu njegovi pomagači čuvali leđa po holovima univerziteta. Profesor je u ovom napadu zadobio teške povrede glave i drugih dijelova tijela i trenutno se nalazi u mostarskoj bolnici.

 

Ovu informaciju za DEPO Portal potvrdila je i Kukićeva kolegica sa fakulteta koja se također nalazi u bolnici, gdje se čekaju rezultati ljekarskih pretraga kada će biti poznato više podataka o stepenu nanešenih povreda.

 

Srećko Bošnjak, portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, potvrdio je za medije da je Kukića u njegovom kabinetu danas oko 15 sati napao muškarac obučen u crno, visine oko 185 centimetara i starosti oko 35 godina.

 

– Profesoru Kukiću povrede su nanesene bejzbol palicom i trenutno se nalazi na CUM-u Kliničke bolnice Mostar. Nakon zbrinjavanja najvjerovatnije će biti hospitaliziran u ovoj bolnici, izjavio je Bošnjak te naglasio da policija raspolaže samo djelimičnim opisom počinitelja, ali da preduzima sve neophodne mjere kako bi on bio što prije identifikovan i priveden.
Slavo Kukić dugogodišnji je profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i redovan kolumnista nekoliko bh. medija, između ostalog i DEPO Portala, u kojima objavljuje angažirane tekstove na temu društveno-političke stvarnosti postratne BiH.
Motiv napada za sada nije poznat, no već sada se može pretpostaviti da ima političku pozadinu te se s pravom postavlja pitanje da li je riječ o političkom zastrašivanju uoči predstojećih izbora, s obzirom da je profesor Kukić najavljivan kao jedan od mogućih kandidata za člana Predsjedništva BiH.

 

Kao razlog napada nameće se i profesorov najnoviji tekst u kojem se bavi lažiranjem predizbornih istraživanja i ‘pumpanjem’ rezultata čak i od zvaničnih državnih agencija.