U Ključu Jezero presušilo preko noći, ostala ogromna rupa koja se širi

jezeroMještani Sanice, mjesta u općini Ključ, ostali su zatečeni nakon što je malo jezero u njihovom mjestu gotovo preko noći presušilo, a iza sebe ostavilo orgomnu rupu koja se neprestano širi, piše klix.ba.

Mještani Sanice su u panici nakon što je rupa počela “gutati” zemlju, a, kako je objavio portal Novovrijeme.ba, niko od stručnjaka još nije izašao na mjesto događaja.

Pretpostavlja se da se rupa širi zbog podzemnih voda, no, mještani se nadaju da će neko od nadležnih ubrzo doći jer rupa se širi i već prijeti objektima koji se nalaze u blizini.

Inače, u Sanici se ovakvo nešto i ranije dešavalo. Rupa u zemlji pojavila se i 2010. godine, a Krajišnici su je nazvali abez, što je starinska riječ kojom su ljudi nazivali nastanak rupa u zemlji.

“Abez” je naziv i priče Skendera Kulenovića, koji je još prije skoro više od osam decenija opisivao ovu neobičnu prirodnu pojavu u Bosanskoj Krajini.

“Abez, starinska nekakva riječ koju do tada nikada nisam čuo, koja je iz mrtvih ustala, u kojoj kao da mrtvi progovaraju, tamna, strašna, puna nečeg strahotnog, nepoznatog! Dovoljno je da je samo čujem, da pomislim na nju i jeza me hvata”, napisao je tada Kulenović.

Abez i danas izaziva jezu, a mještani Sanice se klone rupe dok čekaju pomoć stručnjaka.