U Kaknju besplatna pravna pomoć iz oblasti građanskih prava

P1050924
Nakon što je građanima omogućeno ostvarivanje većine usluga u  matičnim uredima Brnjic, Bilješevo i Kraljeva Sutjeska, nakon uvođenja rodnih listova i drugih izvoda iz matičnih knjiga bez roka važenja, te nakon što je omogućeno da građani u Kaknju dobiju rodni list i druge izvode bez obzira što su rođeni u nekoj drugoj općini, građani Kaknja uskoro će u svom gradu moći ostvariti još jednu uslugu zbog koje se u proteklom periodu trebalo putovati u Zenicu.

Naime, nakon pravnog savjetovanja za kreditno prezadužene osobe, u Kaknju se uvodi i besplatno pravno savjetovanje iz oblasti građanskih prava.

Rezultat je to razgovora koji je danas vođen između općinskog načelnika Nermina Mandre i Azre Moćević, direktorice Kantonalnog zavoda za besplatnu pravnu pomoć.

Nova usluga koju će građani Kaknja ostvarivati praktično na kućnom pragu rezultat je čvrste opredijeljnosti općinskog načelnika da u lokalnoj administraciji u potpunosti zaživi koncept koji kaže da “putuju podaci, a ne građani”.

Besplatna pravna pomoć građanima će biti pružana u maloj sali Općine Kakanj (zgrada Općine, Alije Izetbegovića 123), svakog drugog petka, od 9.00 sati, počevši od 18. jula 2014. godine.

Planirano je da stručni saradnik za parnični postupak iz Kantonalnog zavoda za besplatnu pravnu pomoć sa građanima razgovara 6 – 7 sati u ovisnosti od broja zainteresiranih.

Tokom današnjeg razgovora načelnik je akcentirao činjenicu da je pružanje besplatne pravne pomoć pozitivna priča, da je ovakva praksa evropski standard, da na ovakav vid pomoći građani Kaknja imaju pravo, te da ovu vrstu usluga trebaju ostvarivati u svom gradu umjesto putovanja u Zenicu…

U svrhu pružanju besplatne pravne pomoći Općina Kakanj je obezbijedila prostor, te informatičku podršku.

Građane Kaknja pozivamo da koriste uslugu besplatnog pravnog savjetovanja iz oblasti građanskih prava, saopštila je službena stranica Općine.