U kakanjskom obdaništu “Mladost” otvorena Biblioteka igračaka

U prostorijama Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje “Mladost” Kakanj danas je upriličeno svečano otvaranje Biblioteke igračaka.

Biblioteka igračaka se realizira u okviru projekta “Povećanje mogućnosti obrazovanja za romske učenike i mlade Rome i Romkinje na području Zapadnog Balkana i Turske”.

Projekat je finansiran od strane Evropske unije i Romskog edukativnog fonda.

Biblioteka igračaka je inovativan pristup ranom rastu, razvoju i učenju djece uzrasta 0-6 godina.

Radi se o igračkama koje su prilagođene uzrastu djece, koje su obrazovanog karaktera i koje su bezbjedne u svakom pogledu.

“Oduševljen sam inovativnošću ovog projekta koji je uistinu pravi resurs koji treba u budućem periodu još više osnaživati i širiti kako bi bio od koristi generacijama mališana koje dolaze. Zahvaljujem se donatorima – Evropskoj uniji i Romskom edukativnom fondu, a mališanima želim da kroz Biblioteku igračaka dožive puno sretnih trenutaka i da puno toga nauče”, rekao je načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.

U općini Kakanj oko 80 romske djece uzrasta do 6 godina i njihovi roditelji će imati priliku koristiti usluge iz novootvorene Bibilioteke igračaka kroz obrazovni program ranog razvoja u zajednici.

Partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine koje učestvuju u implementaciji ovog projekta su Udruženje Centar za podršku Roma “Romalen” iz Kaknja i Udruženje Roma “Euro Rom” iz Tuzle.