Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Nasera Orića

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, nakon višemjesečne istrage koja je provedena u saradnji sa Državnom Agencijom za istrage i zaštitu SIPA i MUP-om RS, podigao je optužnicu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Optuženi se terete da su tokom rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i VRS, na području Srebrenice i Bratunca, u svojstvu zapovjednika i pripadnika snaga Armije RBiH, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

U optužnici se navodi da su optuženi, tokom 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, počinili ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Optuženi se terete za kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH će u istom kaznenom predmetu uputiti zahtjev Švicarskoj Konfederaciji, za izručenje osumnjičene Elfete Veseli, koja je osumnjičena da je tokom 1992. godine počinila kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva – ubistvo malodobnog dječaka srpske nacionalnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.