Tufekčić: Razbježali se i Vlada i Uprava

hidrogradnja-sarajevo_2

Oko 300 radnika sarajevske “Hidrogradnje”, koji su danas protestovali ispred sjedišta Vlade Federacije BiH u Sarajevu, razišli su se nakon što su uzalud iščekivali da im se obrate predstavnici federalne Vlade i prihvate njihove zahtjeve, prvenstveno realizaciju sporazuma postignutog 21. oktobra.

“Polako se razilazimo, neki od radnika se pripremaju da idu svojim kućama, a za one što su u radničkom naselju pokušaćemo da obezbijedimo dovoljne količine hrane. Od ponedjeljka nastavaljamo po starom, jer nam se ni danas nisu obratili predstavnici Vlade FBiH, a nisu nam izabrali ni novo rukovodstvo. Jednostavno, svi su se razbježali”, rekao je Redžep Tufekčić, predsjednik Sindikata “Hidrogradnje”.

Prema njegovim riječima, ova firma ne može dalje raditi bez direktora, a otežavajuća okolnost je i činjenica da je do marta sljedeće godine konzervirano gradilište “Vijadukt Briješće”, gdje je “Hidrogradnja” radila kao podizvođač građevinskih radova.

On je dodao da se na tom gradilištu radi bez dozvole, a nisu riješeni ni imovinsko-pravni odnosi, što dovoljno govori o tome koliko federalna Vlada i smijenjena uprava firme vode računa o zakonitosti.

“Oni ni sami ne znaju jesu li pošli ili su došli”, smatra Tufekčić.

Razočarani što ne mogu da naplate tri plate i što je Vlada FBiH izigrala sporazum sa sindikatom, radnici “Hidrogradnje” tokom mirnog protesta zahtijevali su i ostavke federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra energetike, rudarstva i industrije Erdala Trhulja.

Uz zaglušujuću buku pištaljki, zvižduka i sirena, radnici su uzvikivali “Lopovi, lopovi”, “Nikšiću, lopove”, “Erdale, realizuj sporazum ili podnesi ostavku” i “Bolje grob nego rob”.

Protest radnika “Hidrogradnje” će, prema najavi sindikata, trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Srna/Kaportal.ba