Tradicionalni saveznici: SDA počinje pregovore o koaliciji sa HDZ-om BiH u ZDK

Prema nezvaničnim informacijama SDA je Zeničko-dobojskom kantonu počela pregovore sa HDZ-om BIH o formiranju većine, odnosno vlasti u tom kantonu, piše portal vijesti.ba
Kantonalni odbor SDA  u saopćenju za javnost je objavio je da će u ponedjeljak, 5. novembra, započeti razgovore o formiranju vlasti sa političkim strankama koje su osvojile mandate u Skupštini ZDK.

Prva stranka sa kojom će SDA razgovorati u Zenici je, kako navode, HDZ BiH. Ono što je zanimljivo svakako, jeste činjenica da HDZ kao stranka pobjednica u nekoliko kantona do sada nije uputila poziv za SDA oko formiranja vlasti u tim kantonima. Također, istaknuti predstavnici HDZ-a u dosadašnjem javnom diskursu iskoristili su svaku priliku da “prozovu” SDA kao politički neprincipijelnog partnera, ali i kao partnera koji je prilikom formiranja vlasti najjeftiniji.

Ranije su Socijaldemokratska partija BiH Zeničko-dobojskog kantona, Demokratska fronta i Naša stranka obznanile su danas zajednički nastup na političkoj sceni tog kantona. Najavili su da neće razgovarati sa SDA, te ukoliko bi im se pridružili Nezavisni blok, SBB, A-SDA i SBiH, da bi to u praksi značilo komotnu skupštinsku većinu od 21. poslanika.

sda-zenica