Sud u Zenici: Pravosnažne još dvije presude zbog napada pasa

lutKantonalni sud u Zenici potvrdio je još dvije presude zbog napada pasa na građane Zenice, potvrđeno je našem listu.

Podsjećamo, u aprilu prošle godine postala je pravosnažna presuda kojom je Općina Zenica bila dužna da svojoj građanki Paši Jaganjac plati 4.200 KM, sudske troškove i zatezne kamate od podnošenja tužbe, godinu ranije, kad se napad i dogodio.

Presuda sudije Adnana Baručije bila je prva historijska presuda u BiH tog tipa, kojom je lokalna zajednica dužna platiti odštetu svom građaninu zbog napada psa lutalice, piše Dnevni avaz.

Portparolka Općinskog suda u Zenici Alisa Radončić, kazala je da su pravosnažne presude protiv Općine zbog napada psa lutalice na jednog dječaka i zeničke firme, čiji pas čuvar je napao dvije djevojčice.

Općina je obavezana da plati 4.800 KM, sudske troškove i zatezne kamate od 27. aprila 2012. roditeljima dječaka kojeg su lutalice napale, a presuda glasi na duševnu bol i umanjenu slobodu kretanja.

U slučaju napada na dvije djevojčice, zeničko preduzeće “Almy” je obavezano da plati ukupno 5.450 KM, i to 4.010 KM jednoj djevojčici zbog “naruženosti”, odnosno povreda lica i tijela, fizičke boli i pretrpljenog straha, te 1.440 KM drugoj zbog pretrpljenog straha.

Psi rotvajleri

Dva psa rotvajlera ovog preduzeća nepoznate osobe su oslobodile iz prostora skladišta te su oni nedaleko od tog mjesta napali dvije djevojčice koje su se vraćale iz škole.

Djevojčica D. N. (10) je zadobila teške fizičke povrede. Nakon tog događaja, u aprilu prošle godine policija je saopćila da će protiv odgovornih osoba biti podnesene i krivične prijave zbog “nesavjesnog čuvanja pasa i drugih domaćih životinja”.

Na Općinskom i Kantonalnom sudu u Zenici vodi se još nekoliko sudskih procesa zbog napada pasa, uglavnom lutalica. U većini slučajeva tužena je Općina Zenica.