“Spring Alive – Proljeće uživo” i ove godine u Kaknju

Spring-Alive-LogoOpćina Kakanj i ove godine učestvuje u realizaciji vrlo interesantne i nesvakidašnje kampanje. Naime, Udruženje “Bird life International” realizira kampanju “Spring Alive-Proljeće uživo” koja predstavlja jednostavnu anketu praćenja i posmatranja ptica na web-stranici www.springalive.net.

Učestvovati u anketi je veoma lako i zabavno. Sve što trebate da uradite je da svake godine prijavite svoje prvo opažanje ptica selica. U žiži interesiranja su lastavice, čiope, kukavice, rode i pčelarice. Više saznajte klikom ovdje.

Projekat je namijenjen prvenstveno učenicima predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Cilj je da se školarci i svi zainteresirani što bolje upoznaju sa “Spring Alive” vrstama ptica, posebno sa njihovim izgledom, navikama i načinom ishrane.

U Bosni i Hercegovini program realizira Ornitološko društvo „Naše ptice“ Sarajevo. Organizatorima i učesnicima kampanje je posebno interesanta kakanjska močvara “Bistrik”.

Ove godine u kampanji koju sufinansira i Općina Kakanj učestvuju kakanjske osnovne škole “15. april” Doboj i “Omer Mušić” Brežani, te Vrtić “Pčelica” Kakanj.

Prva radionica će biti održana u petak, 30. maja 2014. godine, u OŠ “15. april”.

Vrijeme održavanja radionice će biti naknadno objavljeno.

Koordinator projekta u ime Ornitološkog društva ”Naše ptice” Sarajevo je Aida Haračić.