Smanjen interes za rad u rudnicima: Nekad se javljale stotine aplikanata…

Nekad se javljale stotine aplikanata… – Na osnovu saglasnosti Elektroprivrede BiH, Rudnik mrkog uglja Zenica raspisao je prošle sedmice konkurs za prijem 20 NK radnika za rad u jami.

“Novi izvršioci bit će raspoređeni u pogon Raspotočje, gdje se obavljaju posljednje pripreme za izmještanje širokog čela na novo otkopno polje”, izjavio je za zenicainfo.ba, Nevzet Vrškić, direktor Rudnika Zenica.

Prema njegovim riječima, za razliku od nekih ranijih konkursa, kada se javljalo više stotina aplikanata, ovoga puta interes je dosta skromniji, pri čemu se dosad prijavilo 50-tak osoba.

Prema njegovim riječima, rad u jami je dosta zahtjevan i složen jer se moraju ispoštovati predviđene procedure obuke.

Komentirajući podatak da se na zeničkom bioru na evidenciji trenutno nalazi 76 rudarskih tehničara, direktor Rudnika Zenice naglašava da će i oni imati priliku za zaposlenje, ali i u njihovom slučaju oni moraju proći određeni period obuke i rada kao jamski radnici.

“Povremeno primamo i rudarske tehničare, ali po Zakonu o rudarstvu jedan početni period radnog angažmana moraju provesti na mjestima NK radnika”, obrazlaže Vrškić.

Rudnik Zenica je, inače, veoma uspješno okončao desetomjesečni period tekuće godine, pri čemu je ostvarena proizvodnja od 509.523 tone uglja, što predstavlja najveću poslijeratnu proizvodnju, prenosi zenicainfo.ba.