Sindikat podržava Nikšića u uvođenju samodoprinosa

bbIsmet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH rekao je za novinsku agenciju Patria da podržava uvođenje samodoprinosa za pomoć poplavama ugroženom stanovništu u FBiH, čime će budžetski korisnici i uposleni u javnim preduzećima i svi uposleni u firmama i institucijama vezanim za vlast tokom pola godine izdvajati dnevnicu, a ostali uposleni u privatnom sektoru po 1% plaće za pomoć poplavljenim područjima u FBiH

Naime, Vlada Federacije BiH usvojila je paket od tri zakona za pomoć ugroženima od poplava, a kako je ranije najavila novinska agencija Patra (NAP), ovim će se veoma brzo aktivirati finansijska pomoć poplavljenim područjima, ponajviše iz unutrašnjih rezervi veća od 200 miliona maraka!

Vlada je usvojila i po hitnoj proceduri uputila u Parlament FBiH tri zakona, zakon o osnivanju fonda za pomoć, zakon o finansiranju pomoći i zakon kojim se omogućava dodjela državnih nekretnina onima koji su ostali bez svojih domova u poplavama i klizištima.

Sva tri zakona, ako budu usvojena, omogućit će brzu, efikasnu i transparentnu pomoć za desetine hiljada domaćinstva koja su ugrožena u nezapamćenim poplavama proteklog mjeseca.

Ovim se zakonom, između ostalog, uvodi samodoprinos zaposlenih za pomoć ugroženima. Prema ovom riješenju svi zaposleni, osim onih koji se izjasne da to neće, će davati dio novca od svojih plaća za pomoć ugroženima. Budžetski korisnici i uposleni u javnim preduzećima i svim firmama i institucijama vezanim za vlasti će tokom pola godine izdvajati dnevnicu, a ostali, uposleni u privatnom sektoru, izdvajat će po 1% plaće.

Procjenjuje se da će ovaj samodoprinos osigurati dodatnih, najmanje oko šest miliona maraka svakog mjeseca, što će biti značajna sredstva koja će pomoći saniranju šteta izazvanih poplavama.

– Mislim da nema čovjeka u BiH koji se ne želi solidarisati sa ugroženim sugrađanima. Također, veoma je važno da se ovdje radi o jednoj pomoći koja će biti zakonom definisana, što će odbaciti svaku mogućnost zloupotrebe ovih sredstva – rekao je Bajramović.

– Paket od tri zakona za pomoć ugroženim u poplava najbolje je moguće rješenje koje je Vlada FBiH donijela u ovakvoj situaciji – kaže Bajramović.

NAP