Sinan Sinanović: Zašto Mensur Mušija ne može da spava

Piše: Sinan Sinanović

Ibro Rahimić je sa suzama u očima napustio trening Mladosti. Ni torta kojom je počastio igrače i saradnike nije ublažila tugu zbog odlaska iz mjesne zajednice Doboj koja stoljećima postoji, a za koju svaki Bosanac i Hercegovac zna najviše zbog Mensura Mušije. Predsjednik Mladosti glavni je igrač Mladosti.

On je tvorac sportskog čuda u BiH. Doveo je Rahimića na preporuku svog prijatelja i partnera Šemsudina Hasića. Bilo je to prije petnaest mjeseci. Mušija se opasno “navukao” na fudbal, a mostarski ugledni biznismen bio je samo navijač. Želio je pomoći svom prijatelju i poslovnom partneru Mušiji pa mu je preporučio Rahimića.

– Za Ibru ti mogu garantirati i kao čovjeka i trenera-opisao je Hasić Rahimića a Mušija prihvatio.

Ibro je jedan od rijetkih koji je na klupi jednog premijerligaša ostao više od godinu. Zato što su se obistinile Hasićeve preporuke o garancije. I zato što je Rahimić imao pravog prijatelja i predsjednika uz sebe. Kada su nakon dva tri kola mnogi slali ” sivije” kojekakvih trenera Mušija je ispunjavao želje svom treneru i čuvao mu leđa.

Ta bi idila trajala ko zna koliko da nije Veležovog posrtanja u federalnoj ligi. I da nije “duga” koji Mušija ima prema prijatelju Hasiću. Sad Mušija svog trenera šalje kao spasioca istom onom Hasiću koji ga je poslao u Doboj kod Kaknja.

Između Evrope, koja se smiješi Mladosti i neizvjesnosti u mečevima s Čapljinom, Goraždem, Travnikom, Rahimić je stavio igračku i trenersku karijeru na panj i sprema se za obračune po prvoligaškim provincijama.

Možete misliti kako se osjećao Rahimić kada je sa suzama napuštao Kakanj i Mušiju. Prije nego je pružio ruku predsjedniku Ibro je napravio potez kakav nikad niko nije uradio u bh sportu. Jos kao zvanični trener Mladosti zamolio je Husrefa Musemića da popiju kafu. Nije to bila obična razmjena mišljenja. Naprotiv. Rahimić je otisao u Sarajevo nagovarati Musemića da ga zamijeni na klupi Mladosti. Kada je Husref dao načelni pristanak, tek tada je Rahimić predsjedniku Mušiji najavio definitivni oproštaj.

I stavio predsjednika na slatke muke. Musija nije tražio druga rješenja. S Musemićem su pregovori trajali pet minuta, a opet ništa nije dogovoreno.

-Husref je jako korektan. Dogovorili smo da će mi ujutro javit svoju odluku. Imponuje mi što ima najbolje mišljenje o našem klubu. Uhhhh valja mi dočekati zoru. Rahimić nas je sve zadužio. Koliko mi je teško nekako mi je drago što ide spašavati Velež. Uvjeren sam da će spasiti Rođene- izjavio je za Sportske.ba Mensur Mušija.

Iako se nada potvrdnom Musemićevom odgovoru Mušija je iznenađen ponudama koje su zatrpale njegov inbox. U rekordnom roku što preko menadžera što drugih lobija dobio je pedesetak “sivija” regionalnih, ali trenera zavidne reputacije. Čak su ponuđeni neki bundesligaški treneri.

I to je što Mušiju čini ponosnim. Još do prije četiri godine Mladost je igrala s Nemilom. Tribine prašnjavog stadiona bile su polovično popunjene samo kada bi u Doboju gostovala kombinirana postava novinarske selekcije i njemačke ambasade koju je predvodio Midhat Džeko, otac kapitena bh. reprezentacije.

Danas je Mladost klub o kojem se priča. A sportska priča tek počinje. Tri M je dobitna kombinacija. Mladost Mensur Mušija!