Šestorka potpisala sporazum o formiranju vlasti u KS, Edin Forto mandatar Vlade

Šest stranaka koje čine većinu u Skupštini Kantona Sarajevo – SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i pravda i NBL – potpisalo je danas koalicioni program, odnosno programske ciljeve djelovanja većine.

Domaćin skupa bio je Savez za bolju budućnost BiH. Adisa Omerbegović-Arapović kazala je da je programski dokument koji su potpisale stranke novi način upravljanja resursima i da je glavni cilj bolji standard života građana.

– Program sadrži 29 principa i 300 mjera koji će donijeti bolji život u Kanton Sarajevo – navela je Omerbegović-Arapović.

Nakon potpisivanja ugovora, zvanično je predstavljen mandatar Vlade KS Edin Forto iz Naše stranke.

On je kazao da je ovakav program mjera i ciljeva prvi put potpisan.

– Do sada su programi pisani na nekoliko stranica papira. Ovo su mjere koje planiramo provesti u budućnosti. Neke se mogu odmah. Želim reći da sam ja u ovom trenutku kandidat, a sve to treba potvrditi na Skupštini – naveo je Forto, dodajući da će se u decembru imenovati nova Vlada.

Na pitanje kako će izgledati nova Vlada, Forto je kazao da stranke još nisu završile proces raspodjele resora i predlaganja kadrovskih rješenja.

– Kao prvo što se će provoditi jeste borba protiv korupcije – naveo je Forto. On je istakao da trenutno u Skupštini imaju dva zakona koja se tiču provjere imovine zvaničnika te da će nova Vlada to i provesti.

Damir Mašić iz SDP-a je kazao da bilo zadovoljstvo raditi s ostalim strankama na definiranju programskih ciljeva.

– Očekujem da se ova priča nastavi i da ćemo sarađivati i u budućim mandatima i da ćemo možda imati neku saradnju na lokalnim izborima, bar u KS. Da ponovim, ove stranke su naš partneri. Mjesec i po smo usaglašavali mjere i principe i tako smo htjeli promijeniti tu paradigmu pregovora – naveo je Mašić.

Milan Dunović iz DF-a je naveo da je ovo prvi put da se vlast imenuje u istoj godini kada su bili izbori.

Elmedin Konaković je naveo da se puno pričalo o tome da će šest stranaka postići dogovor, ali da se to uspjelo bez problema.

– Ovo danas je ohrabrujuće. Svi smo spremni da buduću vladu zajedno podržimo. Svi svoja znanja i iskustva stavljamo na raspolaganje da riješimo probleme – naveo je Konaković.

Predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić naveo je da se će se mnoge stvari promijeniti u KS, ali isto tako da se ništa ne može promijeniti preko noći, ali je naglasio da će biti puno bolji rad izvršne vlasti.

Mirvad Kurić iz SBB-a kazao je da su danas ovjereni dokumenti koji su se stvarali prethodni period.

– Sada idemo dalje, imenovanje mandatara i vlade, i to će biti gotovo za 15 dana – naveo je Kurić.