SDP, DF i Naša stranka usaglasili zajednički politički nastup u ZDK

Nakon radno-konsultativnog sastanka održanog u ponedjeljak, SDP BiH, DF i Naša stranka u pregovorima o formiranju vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) dogovorili su da će nastupati zajedno kao blok u ZDK, zbog čega je danas organizirana i zajednička konferencija za medije.

Tom prilikom obratio se Senaid Begić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a ZDK, koji je poručio da su se odlučili zajednički formirati lijevi građanski blok, koji će ubuduće razgovarati i pregovarati u ZDK.

– Naša platforma sastoji se od 30 principa djelovanja, a koje još ne možemo iznijeti u javnost dok ih ne usaglasimo. Ono što moram istaći jeste da imamo danas sastanak s Nezavisnim blokom, odnosno Fuadom Kasumovićem, dok ćemo sutra razgovarati sa Savezom za bolju budućnost BiH (SBB BiH), Strankom demokratske aktivnosti (A-SDA) i Strankom za BiH – kazao je Begić.

Ističe da želi u sljedećih 48 sati završiti pregovore i razgovore da bi spremni dočekali ponedjeljak i potvrđene rezultate izbora.

– Ovo ne radimo da bismo izašli kao blok koji želi vlast, nego nastupamo kao ozbiljni politički subjekti. Želimo do ponedjeljka, kada će biti potvrđeni rezultati izbora, dočekati spremno taj dan i kao ozbiljan politički blok ponuditi rješenje – poručio je Begić.

Posebno je napomenuo da su se formirali kao blok da se bave ozbiljnim političkim pitanjima, a ne zbog pozicija.

– Mi kao blok imamo alternativu i tako se ponašamo. Slijedi niz razgovora o svim političkim temama i onome što nas čeka. Želimo na vrijeme da se bavimo političkim pitanjima bili opozicija ili alternativa ovoj vlasti – kazao je Begić.

Na konferenciji se obratila i Alma Kratina, predsjednica KO Demokratske fronte, kazavši kako DF nakon općih izbora nema kapacitet da predvodi blok, ali da je vrlo rado u bloku koji predstavlja lijevi blok koji preuzima odgovornost za rezultat i povjerenje građana.

– Napravit ćemo sve što je do nas da građani osjete kada napravimo drugačiju matricu djelovanja u ZDK. Koalicije u koje idemo nisu matematičke nego programske. Imamo respektabilan pregovarački tim i trudimo se osluhnuti glas naroda, ali i našeg članstva. Učinit ćemo sve da, kroz razgovore koji slijede, napravimo snažan blok koji će moći pokazati da se u ZDK mogu mijenjati stvari nabolje i da može drugačije – poručila je Kratina.

Sanja Renić, članica Predsjedništva Naše stranke i buduća zastupnica u Skupštini ZDK, poručila je kako je Naša stranka, ulazeći prvi put u Skupštinu ZDK, u prilici uraditi to na jedan dobar i značajan način.

– Zadovoljni smo dosadašnjim razvojem razgovora. Ovo je historijski moment za ZDK i Zenicu da se nešto promijeni i ne smijemo ispustiti ovu priliku. Ušli smo čista srca, bez kalkulacija, ali smo, također, pokazali da jedna ruka bude presudna u radu. U ovo ulazimo s namjerom da se poboljša situacija i da ZDK dobije drugačiju vlast – kazala je Renić.