Šarović traži od EU-a: BiH izuzeti iz odluke o uvođenju kvota na uvoz čelika te zaštitu domaće industrije

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović uputio je danas pismo Evropskoj komisiji – Generalnom direktoratu za trgovinu, u kome je zatražio izuzeće Bosne i Hercegovine iz provedbene Uredbe Komisije (EU) od 17. jula 2018. o uvođenju privremenih zaštitnih mjera u vezi sa uvozom određenih proizvoda od čelika u Evropsku uniju.

Ističući da su privremene mjere Evropske komisije nametnute bez prethodne analize izvoza u EU i uticaja takvog izvoza na EU industriju čelika, ministar Šarović u pismu navodi analize koje pokazuju da izvoz iz naše zemlje neće prouzrokovati štetu industriji čelika članica EU niti će načiniti ozbiljne poremećaje na tržištu EU.

– Na osnovu svih navedenih, osnovnih činjenica vezanih za uvedene mjere, kao i pratećih analiza dostupnih u Službenom glasniku EU,  očekujemo da Evropska komisija preduzme sve napore u pronalaženju odgovarajućih modaliteta za izuzimanje Bosne i Hercegovine iz primjene privremenih zaštitnih mjera.

Smatramo da je Evropska Komisija, prilikom provođenja procedure nametanja pomenutih mjera, propustila da razmotri mogućnost kako bi očekivano preusmjeravanje trgovine moglo da pogodi partnere EU, zemlje Zapadnog Balkana uključene u proces stabilizacije i pridruživanja. Vjerujemo da bi izuzeće bilo opravdano i po osnovu izuzeća Norveške, Islanda i Lihtenštajna, a taj osnov su “bliske ekonomske veze Bosne i Hercegovine sa EU”. Prema našem mišljenju Proces stabilizacije i pridruživanja u svojoj krajnjoj instanci  predstavlja još dublji oblik integracionog procesa, koji pored participacije u okviru EEA podrazumijeva i članstvo u EU – ističe se između ostalog u pismu ministra Šarovića.

– Uvjereni smo, međutim, da do najgoreg scenarija neće doći te da će se u narednom periodu iznaći modaliteti za izuzimanje Bosne i Hercegovine i sprečavanje negativnih efekata očekivanog preusmjeravanja trgovine – naglašava ministar, uz napomenu da je BiH spremna da prisustvuje saslušanju u Briselu, koje je o slučaju zaštitnih mjera zakazano za 12. septembar 2018. godine.