Rudari iz RMU Breza stupili u generalni štrajk!

Rudari iz Rudnika mrkog uglja Breza danas su stupili u generalni štrajk, a kako je potvrdio direktor rudnika Ćamil Zaimović, štrajk će trajati do daljnjeg. Zaimović je u razgovoru za Klix.ba kazao kako je kulminirala isplata plaća i ličnih dohodaka po novom modelu koji je onemogućio isplate u ovom slučaju i koji je predvidio da se preko 700 hiljada KM da za obaveze i doprinose.

“Na ovaj način ne samo da smo ugrozili isplatu plaća nego i kolektivnu sigurnost u jami i to ne samo ovaj mjesec nego i prošli. Ne nabavljaju se najosnovniji repromaterijali za jamu, a to je građa bez koje ne smijete ući, lučna ograda bez koje također ne smijete ići raditi, te ulja i maziva što uzrokuje redovno otkazivanje mašina”, rekao je Zaimović.

On je kazao kako su velike i obaveze dobavljačima koji su obustavili isporuke materijala i da su generalno sudovi ranije blokirali račune.

“Ovo je bezizlazna situacija. Kao prvi čovjek rudnika mogu reći da moja uprava nema rješenja. Mi smo izašli pred ljude i to kazali, ne samo sada nego i prije tri mjeseca. Nismo se nadala da će dubiozu na ovaj način presjeći Federalna uprava za inspekcijske poslove”, kazao je Zaimović.

Kako kaže, rudari i uprava rudnika u Brezi svakako podržavaju obaveze plaćanja poreza, ali su očekivali kako će odgovorne osobe napraviti reprogram.

“Međutim došao je neko i potrbušio se odozgo, valjda poslat da se dokaže nad rudarima. Možda ovo ima i dublju političku pozadina: mi ćemo vama kladionice, a vi ćete nama rudare. To je opasno jer su ovdje jame sa metanom i opasnom ugljenom prašinom tako da mislim kako se i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova mora pozabaviti ovim problemom”, kazao je Zaimović.

Uslovi rudara su isplate plaća i nabavka najosnovnijih repromaterijala, a Zaimović ističe kako je uzaludna isplata plaća ako nemaju materijala.

“Neka kažu šta hoće od rudara. Ako misle iscijediti poreze i doprinose za toliko ogromnu administraciju koja se nakotila po ministarstvima i koja je gore ostvarila sve putem kolektivnih tužbi neka tako kažu”, kazao je.

Vlastima je na kraju razgovora poručio da ako nisu u stanju upravljati rudnicima da ih dostojanstveno zatvore i to saopće javnosti.