Prvih 6 mjeseci Aldina Šljive na dužnosti načelnika: 1.829.000 KM koje će stići u Kakanj s viših nivoa vlasti i od donatora

Prvih 6 mjeseci Aldina Šljive na dužnosti načelnika: Završeni veliki projekti za koje je s viših nivoa vlasti stiglo čak 1.135.000 KM, otvoreni novi veliki projekti za koje s viših nivoa vlasti i od donatora u Kakanj stiže novih velikih 1.829.000 KM

U periodu od imenovanja Aldina Šljive za v.d. načelnika, te nakon pobjede na prijevremenim izborima pa sve do danas, u Kaknju su, u nastavku kontinuiteta sjajnih rezultata postignutih u vrijeme kada je dužnost načelnika obavljao Nermin Mandra, realizirane brojne aktivnosti usmjerene na poboljšanje kvaliteta života građana.

Posebno vrijedi akcentirati važnost namicanja novčanih sredstava s viših nivo vlasti, a ovaj veliki kakanjski uspjeh je ostvaren u sinergiji ozbiljnosti općinske administracije kod apliciranja, te podrške kakanjskih zastupnika na višim nivoima vlasti.

U tom smislu za proteklih 6 mjeseci izdvajamo dvije velike novčane cifre koje su stigle u Kakanj.

Prva cifra se odnosi na projekte završene i otvorene u proteklih 6 mjeseci. U tom smislu dolazimo do sljedeće brojke:
1.600.000 KM je koštala nova sportska dvorana u Kaknju, a od tog iznosa 700.000 KM je u Kakanj stiglo iz Budžeta ZDK.
185.000 KM je koštala izgradnja ambulante porodične medicine u Zgošći, a od tog iznosa 135.000 KM je stiglo s viših nivoa vlasti.
300.000 KM stiglo je u Kakanj od donatora za šestu zgradu socijalnog stanovanja u naselju Varda.

Dakle, za ova 3 velika projekta s viših nivoa vlasti i od donatora u Kakanj je stiglo 1.135.000 KM.

Druga cifra se odnosi na velike projekte započete nakon što je dužnost načelnika preuzeo Aldin Šljivo.

Naime, početkom aprila 2019. godine u Kaknju je počela izgradnja zgrade socijalnog stanovanja s 20 stanova za raseljena lica ukupne vrijednosti od 900.000 KM. Izgradnju ove zgrade finansira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U naselju Varda 25. marta 2019. godine ozvaničen je početak izgradnje sedme po redu zgrade socijalnog stanovanja. Izgradnju zgrade s 10 stanova finansira “Caritas” Švicarska, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, uz učešće Općine Kakanj. Vrijednost projekta iznosi 479.000 KM.

U Kaknju je nedavno počela i izgradnja 7 stambenih objekata za porodice koje su bez domova ostale ili su njihovi domovi oštećeni u poplavama. U proteklom periodu izvršena je i adaptacija 12 stambenih objekata. Ukupna vrijednost projekta iznosi 300.000 KM. Radi se o projektu “Oporavak od poplava – Intervencije u stanogradnji” kojeg na području F BiH implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija – UNDP u partnerstvu sa nevladinim organizacijama ASB i Hilfswerk Austria International.

Uskoro će početi i radovi na završetku ambulante porodične medicine u Krševcu, a za ovu svrhu Turska agencija za saradnja i koordinaciju TIKA će izdvojiti 150.000 KM.

Sabirajući ove iznose dolazi se do cifre od nevjerovatnih 1.829.000 KM koje će stići u Kakanj s viših nivoa vlasti i od donatora.