Premijer Mirza Ganić za Hayat: Neke općine novac za smanjenje zagađenje zraka koriste za kupovinu displeja

Građani u mnogim bosanskoheregovačkim gradovima vikend su proveli u nemogućnosti da se bez straha slobodno kreću ulicama, da provedu vrijeme napolju, ali i da prozrače svoje domove. Vrijednost pm čestica u zraku negdje je prelazila čak 500.

Na planinama u subotu i nedjelju gužve su bile ogromne. Svako ko je mogao priuštiti pohod na planinu tamo je išao po nekoliko sati prava da diše čist zrak. Oni koji nisu gušili su se u smogu. I slušali o epizodama – pripravnosti, upozorenja, uzbune.

Zeničani su u borbi protiv problema koji ih godinama tišti, nastojeći zaštititi makar zdrav razum, o svome zraku odavno počeli i viceve pričati. Crni humor međutim ne rješava problem niti ga otklanja.

O zagađenom zraku, ali i o drugim problemima koji muče stanovnike Zeničko-dobojskog kantona, kao i o planovima za rješavanje tih problema novinari Hayat TV-a razgovarali su sa premijerom Zeničko-Dobojskog kantona Mirzom Ganićem. On je istaknuo kako je globalno jako zabrinut za trenutno stanje kada je u pitanju zagađenje zraka, ali da se kanton na čijem je čelu izdvaja od ostalih po postupanju u slučaju prekomjernog zagađenja zraka.

“Zeničko-dobojski kanton je regulisao načine u slučaju zagađenja zraka. Ono što nas razlikuje od drugih kantona jeste da smo pravilnikom definisali obaveze i odgovornosti prvih koji trebaju da to pokrenu. Prvo načelnici i gradonačelnici trebaju to pokrenuti. Pravilnik je definisao da imaju operativni štabovi koji to trebaju, kada se podaci u određenom dijelu zagađenja zraka pokažu u određenim omjerima koji su definisani, tad se aktivira taj štab kojim rukovode upravo načelnici/gradonačelnici koji dalje poduzimaju mjere proglašenja stanja”, kazao je Ganić i u nastavku poručio građanima da kanton sve radi što je u njegovoj moći:

“Tamo gdje je zrak zagađen, građani trebaju znati da se poduzimaju sve potrebne mjere kako bi se to smanjilo”.

Nakon što se iz centra Zenice uživo u emisiju javila novinarka Amina Bešo, gdje je razgovarala s Samirom Lemešom o trenutnom stanju zraka u Zenici, Ganić je kazao kako kao premijer kantona nema nikakvih podataka da je u Zenici proglašeno bilo kakvo stanje pripravnosti ili uzbune.

“Trenutno nisam upoznat niti imamo zvanične informacije da je poduzeto bilo šta. Ono što je važno napomenuti što je urađeno od strane kantona jeste da su izdvojena značajna sredstava. Zaista moramo posvetiti pažnju na utrošku sredstava. Neke općine taj novac troše da kupuju displeje na kojima će sebe reklamirati”, dodao je Ganić.