Predstavljeno dvanaest najzanimljivijih staza Planinarsko-turističke mape Kaknja

Jučer je u Omladinskom centru u Kaknju pred velikim brojem planinara, građana i  predstavnika kakanjskog javnog i političkog života, promovirana Planinarsko-turistička mapa Kaknja koju je izdalo Planinarsko društvo “Bobovac” Kakanj.

Mapa osim šireg područja Kaknja zahvata i područja susjednih opština: Zenice, Zavidovića, Vareša i Busovače. Prikazano je 12 najzanimljivijih planinarskih transferzala i staza na ovom području, od Kraljeve Sutjeske, Bobovca, Ponijera, Bočice, Prašume, pa sve do Vareša… Mapa sadrži i staze za jednočasovnu šetnju kao i staze za višednevna marširanja. Jedan od ciljeva ovog projekta je promjena uvriježene percepcije o Kaknju kao zagađenom rudarskom i industrijskom gradu. Kakanj uistinu jeste rudarski grad sa čestim epizodama ozbiljne zagađenosti zraka tokom jesenskih i zimskih mjeseci. Ali sa druge strane Kakanj ima predjele neopisive ljepote, velike šumske i livadske komplekse sa bogatom florom i faunom. Mapa vodi građane Kaknja ali i goste iz drugih krajeva do najprivlačnijih lokacija na našoj opštini gdje mogu uživati u (još uvijek) nedirnutoj prirodi. Dio ovih krajolika je prikazan na fotografijama uz mapu. Ovom mapom želimo napraviti još jedan korak ka definitivnom stavljanju Kaknja na turističku mapu Bosne i Hercegovine!“, izjavio je za Kaportal.ba Senad Bajrić, autor mape, koji je posebno istakao pomoć Općine Kakanj, jer kako je rekao, bez iste mapa ne bi ugledala svjetlo dana.

Cijena mape je 15 KM, a cjelokupan prihod od prodaje će biti utrošen na markiranje planinarskih staza, te izradu planinarsko-turističkih tabli i panoa na području općine Kakanj.

Kaportal.ba