Policija uvodi presretače kao penicilin za divljačku vožnju

Od 18. marta do danas na cestama Zeničko-dobojskog kantona u saobraćajnim nesrećama smrtno je stradalo sedam ljudi, što je poražavajuća činjenica.

Neprilagođena brzina, vožnja pod utjecajem alkohola i loši uvjeti na cesti glavni su uzroci ovakvih tragedija, s kojima godinama kuburi MUP ZDK.

Modernizacija patrola

Zabrinjavajući trend porasta broja nesreća potaknuo je policiju na brojne akcije, provjere i postavljanje radara. I u prošloj godini primjetan je porast broja saobraćajnih nesreća za 169 ili 3,8 posto. U skladu s tim izrečene su i mjere koje će Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK, s ministrom Nikolom Arsenićem na čelu, poduzimati u narednom periodu.

Tako će Ministarstvo poduzimati mjere na programima modernizacije i opremanja saobraćajnih patrola radarskim sistemima, alkometrima te vidnom komunikacijskom opremom za dokumentiranje odnosno prekršaja.

semir-sut-pan

Šut: Trend porasta broja udesa

Jedna od mjera je rad na radarskim sistemima, odnosno poboljšanje kontrola brzine specijalnim vozilom “Pro Vida”, koje je u narodu poznato kao presretač, kojim bi pravovremeno mogla biti otkrivena divljačka vožnja.

Alkohol i pretjecanje

Semir Šut, policijski komesar, kazao je za naš list da je zabrinjavajući porast broja saobraćajnih nesreća sa smrtnom posljedicom.

– Uočen je trend porasta, a mi preduzimamo mjere u smislu pojačanog mjerenja brzine i alkotestiranja. Ali, to nije dovoljno. Što se tiče uzroka, mislim da neprilagođena vožnja u smislu pretjecanja te alkohol zauzimaju prva dva mjesta – kaže Šut.

Također, nije zanemarivo ni loše stanje naših puteva.

– Na autoputevima nemamo izraženu smrtnost. Na autoputevima ako se i vozi preko ograničenja, i kada bude nezgoda, to ne bude sa smrtnim ishodom. Plan se već počeo realizirati i odnosi se na pojačane mjere u smislu postavljanja radara za kontrolu brzine – dodaje komesar Šut.