Počinje ramazan: Večeras prvi teravih-namaz, sutra prvi dan posta

pokit_3416a75f4cea9109507cacd8e2f2aefcSveti mjesec muslimana, mjesec posta, nastupa večeras, sa akšamskim ezanom (u Sarajevu to je u 20:39 sati) i traje do akšamskog ezana u nedjelju, 27. jula. Večeras se klanja i prvi teravih-namaz.

Ramazanski bajram počinje se obilježavati klanjanjem bajram-namaza, 28. jula.

Ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama.

U ramazanu je počela i objava Kur'ana Časnog, u noći Lejletul-kadr. U Kur'anu nije navedeno koja je to noć.

Hadisi Allahovog Poslanika jasno ukazuju na to da je Lejletul-kadr u zadnjoj trećini mjeseca ramazana. Kazao je Allahov Poslanik: ”Tražite Lejletul-kadr u zadnjoj trećini mjeseca ramazana.” (Tirmizi od Aiše, r.a., a šejh Albani smatrao ga je vjerodostojnim)

U drugim hadisima Allahov Poslanik pojasnio je citirani hadis i preporučio traganje za Noći kadra u neparnim noćima zadnje trećine mjeseca ramazana. Kazao je Allahov Poslanik: ”Trudite se tražeći noć Lejletul-kadr u neparnim noćima zadnjih deset dana ramazana.” (Buharija i Muslim od Aiše, r.a.)

Veliki broj stručnjaka smatra da je to 27. noć ramazana. U Kur'anu se navodi: ”Noć kadr bolja je od hiljadu mjeseci.'’ Islamski učenjaci – tumači Kur'ana, pojašnjavajući ovaj ajet, kažu: ”Ibadet u Noći kadra bolji je od ibadeta u hiljadu mjeseci (bolji od ibadeta u osamdeset i tri godine) u kojem nema Noći kadra.”

Vjernici islamske vjeroispovijesti u bosanskohercegovačkoj prijestolnici Sarajevu, kao i u cijeloj BiH, osjećaju posebnu radost dolaskom ramazana, kojeg mnogi smatraju najdražim gostom. Tokom ramazana, kod muslimana se više nego inače očituje osjećaj samilosti i spremnost da se pomogne onim, manje sretnim ljudima, posebno ljudima koji su ove godine pogođeni poplavama.

Predramazanska atmosfera se najbolje osjeti izvan gradske vreve, u kućama i avlijama, ali isto tako, kroz rad humanitarnih organizacija koje, bez obzira na vjerske i etničke razlike, pružaju ruku pomoći svima kojima je to potrebno.

Tokom ramazana, muslimani njeguju prijateljske i rodbinske odnose više nego inače, a nerijetko i iftare zajedno. Ramazanska sijela su nezaobilazna. Nakon obavljenog teravih-namaza, muslimani se okupljaju u kućama ili vani, u baštama, dvorištima ili terasama, pa sjede sve do kasnih sati i u razgovoru obično dočekaju sehur.

Bosanski muslimani su stoljećima uz ramazan razvili svoje običaje. Veliki se značaj pridaje čistoći kuće, mahale i naselja. Prije nastupanja ramazana, posebno se čiste i džamije i mesdžidi, uređuje džamijsko dvorište, čiste mahale i ulice, temeljito se sređuju i kuće.

Sva muslimanska udruženja, organizacije i vjerski službenici uključeni su u pripreme za doček ramazana, a shodno činjenici da je riječ o mjesecu koji simbolizira milost i dobrotu, i ove godine su pokrenute humanitarne akcije s ciljem pomaganja siromašnih i nemoćnih ljudi.

Mjesec ramazan je deveti mjesec islamskoga kalendara, koji nekad ima 29, a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar.