Plenković: Zalagaću se za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović primili su predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića koji je u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo što novoimenovani predsjednik hrvatske Vlade dolazi u BiH samo dan poslije prve sjednice nove hrvatske vlade ocjenivši to kao simboličku poruku s ciljem poboljšanja saradnje dvije susjedne i prijateljske zemlje.

Upoznali su predsjednika hrvatske Vlade o do sada postignutom napredku puta naše zemlje ka evroatlanskim integracijama. Naglasili su da je Bosna i Hercegovina opredijeljena očuvanju pozitivog momentuma procesa reformi zacrtanih Reformskom agendom za period 2015-2018, a u cilju dobijanja statusa države kandidata za članstvo u EU do kraja 2017. godine.

Također, istakli su da će BiH ubrzati i uložiti dodatne napore pri ispunjavanju svih uslova kako bi Vijeće EU moglo, što je prije moguće, razmotriti zahtjev BiH za članstvo i usvojiti Zaključak o proslijeđivanju zahtjeva Bosne i Hercegovine Evropskoj komisiji što bi u konačnici rezultiralo dostavljanjem Upitnika Bosni i Hercegovini od strane Evropske komisije. Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost za dosadašnju podršku i pomoć koju je Republika Hrvatska pružila Bosni i Hercegovini u procesu pridruženja Evropskoj uniji, s nadom da će se ta podrška nastaviti i ubuduće. U tom kontesktu članovi Predsjedništva su i lično zahvalili predsjedniku Vlade Republike Hrvatske na njegovoj ulozi za vrijeme njegovog mandata europarlamentarca na aktivnom sudjelovanju u izradi svake rezolucije o BiH.

Govoreći o stajalištima 14. hrvatske Vlade o Bosni i Hercegovini, Plenković je naglasio da je BiH visoko pozicionirana kada su vanjskopolitički prioriteti nove hrvatske Vlade u pitanju.

“Zalagat ću se za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu kao i njen evropski put koji jedini garantuje koheziju i cjelovitost zemlje, te za zaštitu ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine”, naglasio je hrvatski predsjednik vlade. Također je istakao kako je hrvatski strateški interes integracija svih zemalja jugoistočne Evrope u Evropsku uniju, ali uz jasno poštivanje evropskih vrijednosti, ispunjavanje kriterija te uspostavu vladavine prava.

Sagovornici su istakli uvjerenje da će međusobne posjete, poput ove, na najvišem nivou dati snažan impuls zajedničkom radu na rješavanju svih otvorenih bilateralnih pitanja, koja su od obostranog interesa kao što su pitanja granice, neriješena pitanja iz oblasti imovinsko – pravnih i radno-pravnih odnosa, te smanjenje deficita u ekonomsko-trgovinskoj razmjeni.

Sastanku su prisustvovali u ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića savjetnica Mira Pekić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić i ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj Renata Paškalj.