OPTIČKI STUDIO BJELOPOLJAK: Znakovi koji ukazuju da trebate pregled vida

Ne možemo pročitati riječ naočale bez slova „a“ i „e“. No, ako imamo problema pri razlikovanju ta dva slova dok čitamo, znači li to da nam je potrebna korekcija vida?

To znači da nam je potreban pregled vida. Gotovo 60% svjetske populacije treba korekciju vida. To je zaista mnogo ljudi, no dobra vijest je da je 80% vizualnih poteškoća moguće izbjeći i ispraviti.

Da biste otkrili trebate li naočale morate razumijeti simptome gubitka vida. Slijedi 10 znakova koji pokazuju trebate li korekciju vida te zakazivanje termina kod oftalmologa za pregled vida. Dok prisutnost jednog ili više od ovih znakova ne mora značiti postojanje vizualnih problema, svakako se preporučuje pregled vida kako biste bili sigurni.

Upozoravajući znakovi:

1. Zamagljenost slike
2. Slabiji noćni vid
3. Teže privikavanje s tame na svjetlost
4. Problemi sa čitanjem
5. Zamor očiju
6. Glavobolje
7. Dvostruka slika
8. Valoviti rubovi
9. Svjetleći krugovi
10. Osjećaj pritiska u oku

8 znakova da vam je potreban oftalmološki pregled (pregled vida)

Promjene u noćnom vidu

Za većinu odraslih osoba, prvi znak da se vid mijenja je otežana vožnja po noći. Kada vozite po noći, možete li jasno vidjeti druga auta i saobraćajne znakove. Ukoliko primjećujete haloe oko svjetala, ne možete vidjeti znakove ili imate poteškoća prilikom razlikovanja objekata po noći, kontaktirajte oftalmologa.

Dijagnoza bolesti koja utječe na oči

Opće zdravlje, od prehrane do navika spavanja može utjecati na vaše oči. Ukoliko vam je nedavno dijagnosticiran dijabetes, lupus, poremećaj štitnjače ili neko drugo stanje koje može utjecati na vaše oči, morate početi posebno brinuti za oči. Razgovarajte o svojoj dijagnozi s oftalmologom.

Infekcija oka

Očni pregledi ne identificiraju samo promjene vida, već vašem oftalmologu daje priliku da procijeni zdravlje vaših očiju i kapaka. Iako se neke infekcije povuku same od sebe, mnoge od njih su zarazne i postoji mogućnost od trajnih posljedica. Ukoliko osjećate svrab, primijetili ste crvenilo i iscjedak iz oka – znate već – vrijeme je za pregled vida.

Česte glavobolje i migrene

Glavobolje mogu biti uzrokovane napetošću u mišićima, stresom i upalama, ali mogu biti i znak upozorenja da s vašim vidom nešto nije u redu. Ukoliko imate učestale glavobolje, obratite se doktoru. Ukoliko patite od migrena moguće je da vidite tačke ili imate druge smetnje prije, tokom ili poslije migrene. Često su ovakve smetnje bezopasne, ali u nekim slučajevima ti simptomi mogu ukazivati na ozbiljne prikrivene probleme.

Smetnje u vidu

Smetnje u vidu mogu se pojaviti i bez migrena – uz tačke i aure, možete primijetiti i male plutajuće čestice. Ukoliko se ovo dogodi iznenada, ovakve smetnje mogu upućivati na odvajanje mrežnice ili druge ozbiljne probleme s mrežnicom. Idite hitno na pregled vida.

Stalni zamor oka

Umor očiju ili napetost mogu se pojaviti iz mnogih razloga, pa i zbog prekomjernog gledanja u računalo ili zbog previše čitanja. Međutim, ukoliko umor očiju traje duže od tri dana, to može biti znak očne infekcije ili nekog drugog stanja. Ukoliko primijetite i da vas oči bole prilikom određenog pokreta, primjerice s lijeva na desno, obavezno rezervirajte svoj termin za pregled.

Osjetljivost na svjetlo

Velika osjetljivost na svjetlo, pogotovo ukoliko se pojavi iznenada, može biti simptom infekcija oka, abrazije rožnice, pa čak i poremećaja centralnog živčanog sustava – poput meningitisa. Obratite sedoktoru kako biste utvrdili uzrok osjetljivosti na svjetlo, zakažite oftalmološki pregled.

Iznenadne poteškoće s fokusiranjem

Mnogi se očni problemi prvo manifestiraju kroz poteškoće s fokusiranjem na određeni objekt u vašem vidnom polju, ili zamagljenošću prilikom fokusiranja na jedan objekt. Moguće je i da imate problema s fokusiranjem na određenom svjetlu ili se problem seli s jednog oka na drugo. Ovaj problem može biti uzrokovan i specifičnim radnjama – primjerice čitanjem malih slova ili gledanjem u zaslon elektroničkog uređaja. Čak i ako samo ponekad imate problema s fokusiranjem, oftalmolog bi vam trebao pregledati oko i provjeriti kvalitetu vida.

Ukoliko nemate nijedan od ovih simptoma, vid provjeravajte bar jednom u dvije godine. U slučaju dijabetesa u obitelji, glaukoma ili drugih nasljednih stanja, vid bi trebalo provjeravati češće. Pravovremeno otkrivanje mnogih stanja sačuvat će vaš vid i kvalitet života.

PREGLEDAJTE I VI VAŠE OČI I IZABERITE NAJBOLJE OKVIRE I STAKLA U OPTIČKOM STUDIJU BJELOPOLJAK ILI OPTICI AXA VISOKO.

Posjetite nas u Kaknju (Soliter 3) i u Visokom (Optika Axa) Sebilj!

061 717 811 Kakanj 062 589 034 Visoko