Općina Kakanj predstavila internet platformu za povezivanje sa dijasporom

Općina Kakanj želi jačati veze s kakanjskom dijasporom i uspostaviti što bolju saradnju i komunikaciju. Zbog toga je razvijena platforma “e-Dijaspora” koja obuhvata bazu podataka dijaspore podijeljenu u tri dijela: fizička lica, organizacije i firme, saopćeno je iz Općine.

Cilj “e-Dijaspore” je, navode iz Općine, kvalitetna izrada baze podataka za evidenciju državljana, nerezidenata, s porijeklom iz Kaknja kako bi se napravila poveznica u domenu očuvanja tradicije, kulture, običaja, te kako bi se pokrenula privredna saradnja firmi iz cijeloga svijeta s lokalnim partnerima u Kaknju.

“Sve Kakanjce koji žive u inostranstvu pozivamo da putem platforme ‘e-Dijaspora’ popune elektronski obrazac i da odaberu jednu od ponuđenih opcija radi identifikacije zahtjeva i očekivanja. Nakon toga će operater Općine Kakanj kontaktirati podnosioca obrasca i u skladu s njegovim odabirom interesovanja informisati ga i predložiti korake spajanja”.

“Tražite interesantne projekte u koje ćete investirati? Imate projekat i želite ga predstaviti potencijalnim partnerima? Želite uspostaviti saradnju s lokalnim firmama? Želite se informisati o podsticajnim sredstvima za poduzetništvo, poljoprivredu ili gradnju objekata? Sve to možete postići jednostavnim odabirom opcije ‘INVESTIRAJ’”.

“Najljepši je rodni kraj, želite se aktivirati u promociji ljepota kakanjskog kraja, organizovati posjete vaših članova porodice, prijatelja i poslovnih kolega. Želite biti aktivan učesnik u društvima koja baštine kulturne i tradicijske vrijednosti, želite napraviti neraskidivu vezu sa rodnim krajem? Platforma ‘e-Dijaspora’ vam nudi mogućnost aktivnog učešća kroz opciju ‘PROMOVIŠI’”.

Iz Općine Kakanj navode da platforma “e-Dijaspora” pruža i efikasan i kvalitetan servis za ishodovanje izvoda iz matičnih knjiga (rodni list, uvjerenje o državljanstvu, smrtni list, vjenčani list) s mogućnošću dostavljanja na kućnu adresu u cijelom svijetu.

Platformu “e-Dijaspora” razvila je lokalna softverska firma KINGDOM Alliance.