Održan tradicionalni maskenbal u Kaknju

Prohladnu martovsku noć u Kaknju, u subotu uveče, šumska vila, vilenjaci, Pipi duga čarapa, Rokeri sa Miljacke, pajaci, doktori za „zlu ne trebalo“, Kleopatra, („doputovala“ iz Egipta), pa i jedan klovn, i naravno i svi drugi, pretvorili su u čarobnu. Vrlo brzo popunili su se stolovi u Domu kulture na Gradskom maskenbalu, koji se ove godine odžao po 19-ti put. Preko osamdeset posjetilaca, među kojima i četvoro Sarajlija, redovnih gostiju i aktivnih učesnika, uživalo je zajedno zaboravivši, barem nakratko, sivilo svakodnevnice.

image

Kakve boje…

Na početku je bio posljednji pozdrav, minutom ćutnje ili na neki drugi način opraštanje od Slobodana Vikala i Ivice Miličevića, idejnog tvorca ove manifestacije.

image

Rokeri sa Miljacke

A onda se čula pozdravna riječ Josipa Gujića, uvijek vedrog i nasmijanog, koji se prisutnim obratio u ime HKD Napredak-Kakanj.

image

Bili su glavni/

Nisu su se svi maskirali, ali su svi bili raspoloženi i trudili su se da svoju pozitivnu energiju prenesu na ostale. Hol je odzvanjao veselom cikom razdragane djece koja u velikom broju dolaze sa roditeljima da se druže na maskenbalu. Pčelica Maja, šareni leptirići, cvjetići, princeze i dvorske lude, Nindža, miš u crvenim pantolonama, mala dama… nagovijestili su dolazak najljepšeg godišnjeg doba – proljeća. Izmamili su nam osmijehe i sjećanja na naše djetinjstvo. Bilo je i suza, jer svi nisu mogli dobiti nagradu za najbolju masku, ali one su brzo presušile u najljepšem zagrljaju, zagrljaju majki. Bilo je prvih plesnih koraka sa simpatijom. Zaigrali su i kolo djeca, nevina i iskrena. Ponekad, zaista, mi odrasli, trebamo učiti od njih kako se voli život.

image

Najbolji u plesu/

A, sad, malo činjenica:

image

Vidite li ovu pozu…/

Za muziku su bili zaduženi “Gogo i Jasko“.

Najboljim maskama, u kategoriji djece, tročlani žiri na čelu sa Đenanom Bubrić Dragoljević je proglasio: Miki Mausa u crvenim pantolonama 1. mjesto, Damu u žutoj haljinici 2. mjesto, Hrabrog Nindžu, kao 3.

U kategoriji odraslih: Šumska vila 1. mjesto, par vilenjaka 2., Romska porodica 3. mjesto.

Rulet ples – pobjednici „Nikola Tesla i Struja“ (Mira Vuletić, Kakanj) i Vojislav Dragoljević (Sarajevo).