Od januara povećanje penzija za pet posto

Povećat ćemo penzije za pet posto

Zavod PIO/MIO FBiH realizirat će povećanje penzija u januaru, jer je obaveza i namjera ove institucije da provede sporazum Vlade FBiH sa Savezom penzionera/umirovljenika FBiH, kaže za “Dnevni avaz” Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO.
– S obzirom na to da ove godine s teškoćama isplaćujemo penzije, logično je da ima sumnji u provedivost tog cilja. Međutim, sve to skupa treba gledati u drugačijem svjetlu, a to je, prvenstveno, neodrživo nizak nivo penzija, za čije se povećanje mora naći rješenje. Bez obzira na trenutnu mračnu sliku situacije, podsjetit ću da Zavod nema nikakvih obaveza, kredita, zaduženja te da se trenutni deficit, ipak, nosi iz izvornih prihoda, odnosno doprinosa – kaže Krnjić.

Kako navodi, iako je deficit kumuliran dvije godine dostigao oko 60 posto sredstava za isplatu penzije u jednom mjesecu, sumnje u povećanje penzija imaju uporište.

– No, potcrtavam da je na isplaćenih 3,5 milijardi KM u dvije godine kumulirani deficit oko 1,7 posto, što jasno govori da penzijski sistem nije pred kolapsom, ali da treba napraviti sistematske pomake da se stvore uvjeti za održivo povećanje. Deficit se planira riješiti iz realnih osnova, a to su prodaja nepotrebne imovine Zavoda, povećana naplata starih potraživanja, za koju su dužnici motivirani otpisom kamata i troškova postupka – naveo je Krnjić.

Avaz/Kaportal.ba