Od 21. do 31. marta na području Kaknja velika ekološka akcija

U periodu od 21. do 31. marta 2019. godine na području Kaknja će biti realizirana velika, sveobuhvatna ekološka akcija pod nazivom  “Grablje, vreće i rukavice, i svi u proljetne radne akcije”.

Pozivamo građane Kaknja, svih uzrasta i generacija, iz svih mjesnih zajednica, da očiste svoja dvorišta, ulice, obale potoka i rijeka, izletišta, kulturno-historijske spomenike…

Poziv se odnosi na sve volontere iz mjesnih zajednica, škola, javnih i privatnih preduzeća, javnih ustanova, nevladinih organizacija, sportskih klubova…

Za sve volontere koji prijave učešće Općina Kakanj će obezbjediti rukavice, vreće za smeće, užinu i osvježenje.ž

Volonteri sami predlažu termin/e realizacije akcije i lokaciju na kojoj će realizirati akciju i o tome, radi konsultacija, obavještavaju Općinu.

Odvoz prikupljenih količina otpada će izvršiti Javno preduzeće “Vodokom”.

Prijave učešća u akciji se mogu izvršiti do 15. marta na sljedeće kontakte: telefon 032/771 – 821, faks 032/771 809, e-mail: opcinaka@bih.net.ba i putem zvanične Facebook stranice Općine Kakanj, s naznakom: Prijava za organiziranje volonterskih akcija čišćenja na području općine Kakanj – 2019. godina.

U srijedu 20. marta 2019. godine u sali Općine Kakanj će se održati sastanak sa svim predstavnicima prijavljenih volontera na kojem će se dogovoriti konkretne aktivnosti, termini i logistika za predstojeće volonterske akcije čišćenja.

Poruka načelnika Općine Kakanj Aldina Šljive pred dolazak proljeća

Neka dolazak proljeća i prvi šumski cvjetovi koje izmami proljetno sunce budu podstrek u našim nastojanjima da vratimo  bistrinu našim potocima i rijekama, ljepotu šumama i parkovima i očaravajući karakter našem podneblju. Ne trebamo čuda, svako od nas ličnim angažmanom može puno učiniti.

Sa prvim proljetnim suncem potrudimo se da uredimo naše avlije, bašte, njive, šume, igrališta,  šetališta, obale rijeka i potoka, prostore oko zgrada, dvorišta škola…

Neka zajedno sa nama u akciji budu i oni najmlađi, djeca i unuci.

Učimo ih da je čist okoliš neprocjenjivo blago, pokažimo im čar ubiranja prvih proljetnih cvjetova, neka osluškuju žubor naših rijeka i potoka, neka uživaju u beskrajno lijepom plavom nebu i neka odrastaju u okolišno odgovorne, čestite i savjesne građane.

Svaki pojedinac ima pravo na zdrav okoliš, ali ima i odgovornost, ličnu i društvenu, da štiti i poboljša stanje okoliša na dobrobit sadašnjih i budućih generacija.