NVO “Alternative” Kakanj: Problem ovisnosti u romanima za djecu i mlade

UG “Alternative” Kakanj sprovodi projekat pod nazivom ” „Književnost i pozorište u funkciji prevencije ovisnosti“”.

Multidisciplinarni tim za podršku projektu razvija trening materijale koristeći segmente iz pročitanih i analiziranih književnih djela.: Ljubav u doba kokaina, (Simonida Milojković), Mi djeca s kolodvora ZO (auobiografski roman  Christiane Felscerinow)  i Dnevnik jedne narkomanke (anonimna autorica)

Članovi tima su Esmin Brodlija, dipl. Psiholog i geštalt psihoterapeut, Vildana Neimarlija, Profesorica pedagogije i TA psihoterapeutkinja, Ajla Vehab, magistrica pedagogije, Mirza Bajramović, akademski glumac, a podrška timu Maksuma Topalović, trenerica i Naida Bukvić, koordinatorica projekta.

Kako je projekat nastao

„Kroz razgovore s praktičarima u odgoju i nastavi u općini Kakanj izražena je zabrinustost zbog porasta ovisnosti i nedovoljne zainteresiranosti djece i mladih da prisustvuju edukativnim radionicama.  Razgovarali smo sa djecom i mladima i oni nam govore da uglavnom već znaju sve ono o čemu im se govori na radionicama. Analizirali smo zašto je to tako i primjetili da brojne edukacije nisu usmjerene na razvoj vještina i sposobnosti (kako bi i trebalo) već uglavnom  na sticanje informacija iz različitih područja, što mladima nije naročito zanimljivo. To je izazov projekta –  Kreirati dinamične i realistične radionice koje će osnažiti mlade da se odupru negativnim pristiscima i izazovima vršnjaka i okoline i izbore za zdrav način života.“, kazala je Maksuma Topalović, izvršna direktorica NVO Alternative.

Prema tome, opći cilj projekta „Književnost i pozorište u funkciji prevencije ovisnosti“ udruženja Alternative Kakanj je unaprijediti mjere prevencije koje će smanjiti rizik razvoja ovisnosti kod djece i mladih u općini Kakanj.

Projekat Književnost i pozorište u funkciji prevencije ovisnosti podržan je od strane udruženja NARKO-NE iz Sarajeva i RIPPO fonda (Razvoj i profesionalizacija prevencije ovisnosti u BiH. „Alternative“ Kakanj implementiraju projekat u periodu 1.10.2018.-31.3.2019. godine