Novalić: Nabavili smo 170.000 testova na koronavirus

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je danas u svom obraćanju javnosti da je mjere sprečavanja širenja koronavirusa koje je poduzela FBiH pohvalio i predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije.

– Stoga molim građane da ih se i dalje pridržavaju. Održana je danas sjednica Vlade FBiH. Vlada je danas saglasnost za otpočinjanje pregovora sa Svjetskom bankom za sredstva koja trebaju služitiza prevenciju koronavirusa. Sredstva nakon pregovora sa MMF-om će služiti za dvije stvari: zdravstveni aspekt prevencije koronavirusa i ekonomski aspekt – kazao je Novalić.

Istaknuo je da je za mart zakupcima koji koriste federalne prostore snižena zakupnina za 50 posto.

– Tu je tendencija da je, ako kriza potraje, potpuno ukinemo. Pozivamo i sve druge nivoe vlasti da učine isto – poručio je Novalić.

Fadil Novalić - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Fadil Novalić Foto: FENA

Napomenuo je na jučerašnju rekonstrukciju Kriznog štaba civilne zaštite.

– Moram priznati da to nije bio politički potez. To je jedno tehničko pitanje da bismo načinili taj isti krizni štab efikasnijim. On je dosad činio 21 osobu, i u njegovom sastavu nisu bili bitni organi i službe koje provode borbu protiv pandemije. Prema zakonu, tamo su svakako bile i ostale tri osobe, a to su dopremijeri, šef Stručnog štaba, direktor Civilne zaštite i konačno tamo je i direktor Crvenog križa. Ostale osobe smo zamijenili i uveli one koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa. To su direktor policije FBiH, direktor inspekcijskih službi, direktor Robnih rezervi i direktor Zavoda za javno zdravstvo. Upravo te četiri organizacije nisu bile uopšte zastupljene, a vidimo da glavni teret provođenja mjera ide preko njih – pojašnjava Novalić.

Dodaje da jučer nisu mijenjane uredbe u smislu da se mijenja bilo šta.

– Samo smo, dakle, napravili efikasnijim i uveli mehanizam da se ne mogu sjednice zakazivati na zahtjev direktora, one se moraju zakazivati jer se svi zahtjevi slijevaju u Civilnu zaštitu. Ne želim da se to pitanje politizira – poručio je.

Ističe da je posljedica toga efikasno odlučivanje.

– Već smo sinoć iz tog štaba dobili potrebe za nabavu zdravstvenih sredstava za kojima ima ogromna potreba u FBiH, a Vlada je na svojoj sjednici kasno sinoć to i odobrila. Napominjem da je u pitanju nabava milion zaštitnih maski, pet hiljada odijela za zdravstvene radnike, tačno koliko imamo doktora u FBiH, 500.000 rukavica i ono što je stanovništvu najvažnije – 170 hiljada testova koji služe za mjerenje prisustva ili neprisustva koronavirusa – naglašava Novalić.