Njemačka i Velika Britanija predstavile novi plan za BiH

Njemačka i Velika Britanija predstavile su jučer popodne na velikoj međunarodnoj konferenciji u Berlinu novi plan za BiH, prema kojem se nove vlasti moraju obavezati da će provoditi reforme koje za cilj imaju pokretanje države prema Evropskoj uniji, piše Dnevni avaz.

Zauzvrat, EU je spremna proglasiti da je na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH (SAA). Time će biti otvorena vrata da BiH podnese Briselu zahtjev za članstvo te da se deblokira put zemlje prema Uniji.

Institucije EU Potom će procijeniti taj zahtjev i iznijeti koje reforme BiH mora poduzeti da bi se on dobio, uključujući i pitanje „Sejdić – Finci”.

To je suština plana koji su brojnim diplomatskim zvaničnicima te čelnicima međunarodnih organizacija iz BiH i predstavnicima nevladinog sektora sinoć iznijeli šefovi diplomatija Velike Britanije Filip Hemond (Philip Hammond) i Njemačke Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier).

Velikom susretu, koji je održan u ambasadi Velike Britanije u Berlinu, u organizaciji Aspen instituta, prisustvovali su svi šefovi diplomatija država zapadnog Balkana, osim Slovenije, te zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Ji (Hoyt Yee).

Plan Berlina i Londona, kako saznaje Dnevni avaz, detaljno je iskoordiniran s novom šeficom evropske diplomatije (EEAS) Federikom Mogerini (Federica Mogherini) i komesarom za susjedstvo i pregovore o proširenju EU Johanesom Hanom (Johannes Hahn).

Štajnmajer i Hemond o njemu su razgovarali s francuskim predsjednikom Fransoa Olandom (Francois Holande) te državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem (John Kerry). Berlin i London vrlo brzo će se susresti s predstavnicima zvanične Varšave, koja uskoro preuzima predsjedavanje EU, te Francuske, gdje će se dodatno razgovarati o ovom planu.

Prvi ljudi diplomatija Berlina i Londona, također, svojim su kolegama u EU poslali zajedničko pismo u kojem su objasnili detalje svog plana za BiH i iznijeli plan aktivnosti, s datumima ispunjavanja potrebnih obaveza i nagrada koje će od EU uslijediti ako one budu ispunjene.

Očekuje se da će 12. decembra šefovi diplomatija EU na sastanku Vijeća za vanjske odnose (FAC) EU raspravljati o prijedlogu Štajnmajera i Hemonda.

Berlin i London nadaju se da će FAC podržati njihove aktivnosti.